Discuţii tensionate la CSM. Judecătorul Cristi Dănileţ spune că a fost ameninţat şi se plânge de faptul că a fost denigrat de colegi. În şedinţa CSM se discută revocările judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Dănileţ.
Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a susţinut marţi că a fost ameninţat cu revocarea încă din luna decembrie a anului trecut dacă va vota altfel decât Secţia de judecători a CSM.
"Un lucru pe care nu l-am dezvăluit public până acum, dar o voi face, este că am fost ameninţat cu revocarea încă din luna decembrie. Mi s-a spus ferm de către mai mulţi colegi judecători că dacă voi vota altfel decât cum îşi doreşte Secţia de judecători voi fi revocat. Am înţeles să îmi asum acest vot şi nu regret nicio clipă alegerea pe care am făcut-o. Constat cu bucurie că din totalul instanţelor care şi-a exprimat votul în cadrul procedurii de revocare în ceea ce mă priveşte doar într-o singură instanţă s-a pus în discuţie faptul că eu am votat pentru un coleg procuror să devină anul acesta preşedinte al CSM. Deci contrar opiniei ministrului Justiţiei şi contrar opiniei Asociaţilor magistraţilor se pare că unii au citit Constituţia şi au văzut că este posibil ca CSM să fie condus de un judecător sau procuror", a afirmat Danileţ, potrivit
Agerpres.
Cristian Danileţ a susţinut, marţi, că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu poate decât să respingă solicitarea de revocare a lui din funcţia de membru ales al CSM, arătând că procedura privind revocarea sa care a avut loc la judecătorii s-a desfăşurat cu încălcarea unor dispoziţii legale.
La începutul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut ca punctul de pe ordinea de zi privind revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica să fie discutat cu prioritate, solicitarea fiind admisă de preşedintele CSM.
Astfel, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început cu discutarea revocării din funcţie a celor doi judecători.
Primul care a prezentat un punct de vedere a fost Cristi Danileţ, el susţinând în faţa membrilor Plenului CSM că procedura privind revocarea sa din funcţie s-a desfăşurat cu încălcarea unor dispoziţii legale, astfel că nu poate fi decât respinsă solicitarea.
El a invocat ca argumente numărul insuficient de hotărâri ale judecătoriilor pentru revocarea sa şi faptul că în unele cazuri hotărârile Adunărilor Generale ale judecătorilor au fost nelegale. Danileţ a mai spus că în sesizările de revocare trimise CSM de către judecătorii trebuiau prezentate faptele de care este acuzat şi atribuţiile încălcate de el ca membru al CSM.
Judecătorul Danileţ a invocat mai multe dispoziţii legale, susţinând că CSM nu este sesizat legal cu privire la revocarea sa din funcţie.
Nouă judecătorii din ţară au intrat marţi în grevă, în semn de protest faţă de lipsa răspunsului CSM cu privire la revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Dan Spânu, a atenţionat, marţi, că va urma o grevă pe termen nelimitat a magistraţilor, în cazul în care CSM nu îi va revoca din funcţie pe judecătorii Cristian Danileţ şi Alina Ghica.