Antena 3 CNN Actualitate Daniel Morar: Presiunile politice apasă greu pe umerii anchetatorilor

Daniel Morar: Presiunile politice apasă greu pe umerii anchetatorilor

1 minut de citit Publicat la 13:15 14 Iul 2007 Modificat la 13:15 14 Iul 2007
Daniel Morar: Presiunile politice apasă greu pe umerii anchetatorilor
Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a atras atenţia, vineri, într-un interviu asupra presiunilor politice la care sunt supuşi anchetatorii, evidenţiind, totodată, că tribunalele ineficiente împiedică lupta împotriva abuzurilor. Potrivit lui Daniel Morar, presiunea psihologică exercitată asupra procurorilor este ?extrem de obositoare?, în condiţiile în care aceştia investighează acuzaţii de corupţie la nivel înalt. Uniunea Europeană, care monitorizează progresul reformelor de la Bucureşti după ce România s-a alăturat blocului comunitar la 1 ianuarie 2007, a apreciat că lupta împotriva corupţiei la nivel înalt este ?un punct slab? al României. ?În fiecare zi, ne confruntăm cu critici şi acuzaţii din partea oficialilor de rang înalt, care ne parvin prin intermediul mass-mediei. Fie din Parlament, deoarece anchetăm deputaţi, fie din Guvern, deoarece anchetăm oficiali?, a declarat Morar.

În ultimele luni, liderii mai multor partide de opoziţie aflate la putere au acuzat DNA de faptul că acesta primeşte ordine de la preşedintele Traian Băsescu şi că se foloseşte de politicieni importanţi pe post de ?ţapi ispăşitori?, pentru a demonstra că lupta împotriva corupţiei funcţionează. Totodată, procurorul şef al DNA a declarat că este frustrat din cauza ritmului lent al tribunalelor şi a pedepselor uşoare date pentru corupţie. ?Publicul vede că persoanele trimise în judecată de DNA nu sunt condamnate...Ceea ce este foarte important este că rangul oficialului cu cât este mai mare, cu atât sentinţa este mai blândă?, a afirmat Morar.

Acesta a avertizat, de asemenea, că viitoarele anchete ar putea fi obstrucţionate de o decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia, o anchetă în privinţa acuzaţiilor de corupţie care îl vizau pe fostul premier Adrian Năstase s-a bazat pe proceduri incorecte. Guvernul de centru de la Bucureşti susţine că munceşte din greu pentru a combate corupţia, însă organizaţia Transparency International califică România drept cea mai coruptă ţară din UE. Abuzurile afectează toate nivelurile societăţii, inclusiv justiţia, educaţia, sănătatea şi administraţia publică.

Rompres

×
x close