Antena 3 CNN Actualitate Daniel Morar, dezvăluiri despre relaţia cu Traian Băsescu şi presiunile politice asupra DNA

Daniel Morar, dezvăluiri despre relaţia cu Traian Băsescu şi presiunile politice asupra DNA

2 minute de citit Publicat la 07:38 05 Iun 2015 Modificat la 07:38 05 Iun 2015
292841.jpg
Foto: Agerpres
Fostul şef al DNA, Daniel Morar, a vorbit într-un interviu pentru adevărul.ro despre relaţia cu Traian Băsescu după numirea sa la Parchetul Anticorupţie în 2005. Morar nu a trecut cu vederea nici presiunile pe care le exercitau oamenii fostului preşedinte din Partidul Democrat asupra justiţiei.

De altfel, la DNA se ducea o luptă cu corupţia dar şi cu mentalitatea politicienilor, care nu i-au susţinut niciodată pe procurori, a adăugat Morar.

Daniel Morar descrie relaţia pe care a avut-o cu Traian Băsescu drept una pragmatică. Magistratul constituţional spune că fostul preşedinte l-a numit în 2005 la şefia DNA, deşi PDL-ul de la acea vreme făcea presiuni să nu fie numit, pentru că anchetase un senator democrat-liberal.

"Presiuni au fost şi până atunci, şovăieli ale partidelor sunt şi acum, niciodată anticorupţia nu s-a făcut în niciun stat cu asentimentul clasei politice. Cel mult vor fi politicieni care o vor sprijini, dar, la nivel de medie, e mai mult declarativ acest sprijin. Nu m-a interesat dacă (n.r. Traian Băsescu) a şovăit. Existau legi bune şi o instituţie capabilă să ducă această luptă"
, spune Morar

Daniel Morar recunoaşte că în 2005 procurorii anticorupţie aveau rezultate slabe şi nici nu se punea problema ca un parlamentar să fie luat la întrebări.

"Se vorbea de dosare de mare corupţie - 20 - 30 de dosare - pe care nimeni din afara instituţiei nu le vedea, nu erau în spaţiul public, nici în instanţă. (...) Erau procurori care în trei ani de când lucrau în PNA nu sesizaseră niciodată instanţa cu vreun dosar. De asemenea, mi-am dat seama că este vital pentru instituţie să redobândească competenţa de a cerceta parlamentari, pe care o pierduse în urma unei decizii a Curţii Constituţionale", a mai spus el.

Morar dă şi un exemplu despre mentalitatea politicienilor în 2006 faţă de acţiunile justiţiei.

"În ziua în care DNA a dat comunicatul pentru începerea urmăririi penale a lui George Copos, seara m-am dus la teatru. Am dat telefonul pe silenţios şi după două ore, când am ieşit de acolo, cred că aveam vreo 50 de apeluri. Era o nebunie. (...) Erau de la toată lumea care avea o funcţie în stat. Şi am înţeles că oamenii voiau să ştie înainte dacă voiam să declanşăm o cercetare", a spus Morar.

Schimbările în justiţie apărute odată cu transformarea PNA în DNA au fost bine primite de români dar şi de oficialii de la Bruxelles, spune Daniel Morar. Experţii care veneau anual şi evaluau România aveau o neîncredere destul de pronunţată în ceea ce făceau procurorii anticorupţie. Auzeau la fiecare misiune de monitorizare că există dosare mari, că o să le vadă în scurt timp şi că se lucrează, iar răbdarea lor era pusă la grea încercare, a adăugat fostul şef al DNA.

×
Etichete: Daniel Morar DNA
x close