"Estimăm că, dacă în perioada următoare nu se vor redeschide restaurantele în interior, numărul operatorilor care nu vor putea relua activitatea va creşte de la 10.000, cât este estimarea noastră în prezent, la 20.000. Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior, la nivelul a 30 - 50 la sută din locurile declarate, cu respectarea unor protocoale sanitare deja cunoscute şi stabilite de HORA cu ANSVSA în aşa fel încât să putem readuce la viaţă o parte din această industrie (...) Trebuie să luăm în calcul că, dacă ne uităm la Bucureşti, restaurantele sunt închise luându-se în calcul o populaţie de 2,1 milioane de locuitori şi, de fapt, vorbim de o mare metropolă unde oamenii se 'învârt' între Bucureşti şi Ilfov şi unde există şi un alt surplus de cetăţeni care vin din afara ţării, astfel că numărul real este de aproximativ 3,5 milioane de locuitori. Să nu uităm că această industrie se bazează pe 400.000 de angajaţi", a spus Mischie la Antena 3.
Cele 20.000 de falimente potenţiale înseamnă, practic, jumătate din numărul operatorilor economici din acest sector.
Organizaţia condusă de Mischie argumentează că redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie, anul trecut, nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate cu coronavirus.
Apocalipsa în HoReCa: 40% dintre operatori şi-au suspendat activitatea
"Nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelate cu închiderea/redeschiderea restaurantelor", se spune în scrisoarea adresată premierului şi celor doi miniştri, în care patronii de restaurante cer o întrevedere cu conducerea Executivului.
Conform sursei citate, măsurile de limitare a răspândirii COVID-19 au determinat, în industria ospitalităţii, scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele şase luni de zile din anul 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019 precum şi suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori.
Potrivit HORA, aportul HoReCa la Produsul Intern Brut al României este de aproximativ 5,07%.