Antena 3 CNN Actualitate Av. Daniel Ionaşcu, despre ieşirea lui Cristian Cioacă din închisoare: "Nu trebuie să existe o aroganță instituțională a penitenciarului în raport cu buna conduită"

Av. Daniel Ionaşcu, despre ieşirea lui Cristian Cioacă din închisoare: "Nu trebuie să existe o aroganță instituțională a penitenciarului în raport cu buna conduită"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:33 03 Sep 2022 Modificat la 20:05 03 Sep 2022
daniel ionascu
Daniel Ionaşcu, preşedinte executiv PUSL: "Este imperios să avem proiecte guvernamentale fezabile de dezvoltare a zonelor rurale" Sursa foto: Antena 3

Cristian Cioacă, polițistul care a ucis-o pe Elodia Ghinescu este acum în permisie până mâine.

Avocata familiei Ghinescu spune că fostul poliţist a beneficiat şi de alte permisii, de care nu s-a aflat în spaţiul public. Două, în ultimele trei luni. Este vorba de permisii de weekend, la care anumiți deținuți au dreptul şi care se aprobă de conducerea penitenciarelor în baza unor cereri.

Cristian Cioacă este încarcerat la penitenciarul de la Mioveni unde, spune avocata familiei Ghinescu, ar beneficia de un statut preferențial din partea gardienilor, pentru că ar fi fost poliţist. Lui i s-ar aproba cererile de permisie, pe când altor deținuți nu.

Chiar dacă nu a existat niciodată un cadavru și nu și-a recunoscut niciodată faptele pe care le-a făcut, fostul polițist a fost condamnat la aproape 16 ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte și profanare de cadavre, dar și de pentru violarea corespondenței electronice a soției sale, Elodia Ghinescu. Acesta a ispășit deja 8 ani de închisoare din pedeapsă de 15 ani și 8 luni.

Întrebat despre acest caz, avocatul Daniel Ionașcu a spus: 

"Cazul trebuie privit cu maximă atenție pentru că este foarte simplu să cazi între laturile subiectului în aşa fel încât ori să fi acuzator ori apărător.

Nu vreau să fiu nici una nici alta şi încep aşa: a ucide un om este categoric inuman. Dincolo de o problemă de natură psihică, în contextul uciderii, este o problemă de educaţie, de comportament social şi, în mod evident, de pericol.

Tocmai pe aceste considerente legiuitorul a avut în vedere o pedeapsă cât mai mare.

Eu personal am trăit drama unor oameni care au cerut în penitenciar pentru lucruri foarte serioase înmormântări, probleme în familie şi aşa mai departe şi nu au primit.

Din punctul acesta de vedere cred că atinge undeva un adevăr. Să ştiţi că în penitenciarele din România sunt deținuți preferențiali. 

Pe de altă parte, asta este o problemă a înțelegerii. Locuind foarte mult timp cu ei acolo, în mod evident, există posibilitatea de a te apropia, în diverse moduri în diverse căi.

Nu este o acuzație în raport cu nimeni. Este o chestiune generală dar există, am văzut-o.

Pe de altă parte, dacă Cioacă iese de foarte multe ori de acolo, în ultimele două luni înțeleg că a ieşit de două ori, pe de altă parte a ieşit şi nu ştim de câte ori a ieşit, subiectul acesta este o chestiune care din punct de vedere juridic mă interesează.

Este adevărat că arestarea se face pentru reabilitare, dar una este să furi o găină şi alta este să omori un om, în speța soția şi să fie chestiunea reabilitării. 

Nu trebuie să existe o aroganță instituțională chiar a penitenciarului în raport cu buna conduită, bunele moravuri şi morală efectivă a cazului", a spus avocatul Daniel Ionaşcu în emisiunea News Magazine de la Antena 3.

Cioacă nu a recunoscut niciodată crima, iar cadavrul Elodiei nu a fost descoperit

Cazul lui Cristian Cioacă şi al soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, a fost unul dintre cele mai mediatizate din istoria României. În 2007, Elodia Ghinescu dispărea fără urmă şi abia după 5 ani, în 2012, soţul ei, poliţistul Cristian Cioacă era condamnat definitiv la 15 ani şi 8 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Cioacă nu a recunoscut niciodată crima, iar cadavrul Elodiei nu a fost descoperit.

Cristian Cioacă ar fi eligibil pentru eliberare condiţionată la ispăşirea a trei sferturi din pedeaspă – aproximativ 11 ani de închisoare, la care se mai scad zilele pentru activităţile făcute în închisoare, cursuri şi zile lucrate. Aşadar el ar putea fi eliberat cu 4-5 ani înainte de termen, dacă instanța va decide asta.

×
x close