Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut o serie de declarații legate de subiectele dezbătute în ședința de guvern.
„Vreau să o felicit pe doamna ministru Rovana Plumb pentru reușita acestui eveniment important. În cadrul conferinței, am avut discuții cu liderii europeni. Un cuvânt greu de spus în ceea ce privește liniile de acțiune pentru viitorul finanțării proiectelor de reducere a decalajelor din interiorul comunității europene. A fost un bun prilej să promovez poziția și interesele României. Am subliniat determinarea Guvernului de a pune pe agenda europeană politica de coeziune din perspectiva beneficiilor pentru cetățeni, fie că ne referim la educație, la infrastructură sau la investiții cu impact în viața de zi cu zi a cetățenilor.
Uniunea trebuie să ofere în continuare cetățenilor prosperitate, stabilitate, solidaritate socială, libertate, pace și securitate. Avem nevoie de o Europă cu un grad mai ridicat de integrare, mai puternică, clădită pe obiective și direcții de acțiune consensuale. În centrul preocupărilor comisiei se află promovarea transformării economice prin stimularea investițiilor la nivelul UE, prin încurajarea inovării, digitalizării și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. Sunt preocupări pe care și Guvernul României le are și cărora le oferim răspunsuri concrete prin politici și măsuri de stimulare a investițiilor și a antreprenoriatului.
Peste numai două luni, România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul care ne va călăuzi pe parcursul acestor șase luni este „coeziunea, o valoare comună europeană”. În acest spirit, vom susține o raportare permanentă a politicilor UE la principiul coeziunii, ca valoare comună pentru încrederea cetățenilor. În contextul în care se discută despre nevoia de consolidare a proiectului european, această raportare a politicilor UE la principiul coeziunii poate contribui la unitatea comunității europene prin eliminarea decalajelor de dezvoltare între orașe, regiuni și statele membre”, a spus premierul.
„Execuția bugetară pe primele nouă luni arată atenția acordată investițiilor și onorării angajamentelor Guvernului de a crește veniturile populației. Investițiile au ajuns la 15, 2 miliarde lei, cu 25,7% mai mari pentru aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă au intrat în economie 9,4 miliarde lei din fonduri europene și mă refer la plăti efectuate, o creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Execuția bugetară reflectă creșterile consistente de salarii din educație și sănătate acordate începând cu 1 martie și creșterea pensiilor, angajamente asumate prin programul de guvernare. Suntem responsabili de finanțele publice, ne încadrăm în ținta de deficit bugetar de până la 3% din produsul intern brut”, a continuat Dăncilă.
Premierul a vorbit și despre proiectul legii arhivelor, aflat pe ordinea de zi.
„Avem pe ordinea de zi proiectul legii arhivelor. E un proiect extrem de important pentru noi pe care ni le-am asumat prin programul de guvernare. Vom asigura o mai bună gestionare a fondului arhivistic, vom delimita mai clar responsabilitățile dintre sectorul public și sectorul privat și vom facilita accesul publicului la documentele de arhivă. În plus, consolidăm statutul arhivelor naționale ca autoritate unică în domeniu și a arhivelor în general, ca element esențial de identitate și instrument al bunei guvernări. Pentru funcționarea arhivelor naționale ale României în condiții cât mai bune, vom aloca un milion de euro pentru cofinanțarea proiectului, restaurarea sediului central, monument istoric, al arhivelor naționale. Valoarea totală a proiectului e de 5 milioane de euro, iar 80% reprezintă bani europeni”, a adăugat Dăncilă.