Sistemul trebuie schimbat, susţine Dan Voiculescu, tocmai ca tinerii să poată avea un viitor mai bun.
Profesorul universitar Dan Voiculescu susţine că măsurile adoptate în ultimii ani de autorităţi au produs dezechilibre grave şi afectează viitorul generaţiilor următoare.
”Statul român are o răspundere imensă pentru faptul că, în 2015 aproape jumătate dintre copiii României prezintă risc de sărăcie sau excludere socială. În acelaşi timp, 43% dintre copiii cu dizabilităţi nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ. Eșecul monumental al planului de austeritate în anii 2009, 2010, 2011 a distrus destine, a condamnat generații și a adus sărăcia la cote alarmante”, a scris Dan Voiculescu pe blog.
Dan Voiculescu vorbeşte şi despre sistemul de pensii care a fost afectat de politicile economice greşite
”România are astăzi creștere economică, însă continuă să se împrumute pentru a putea acoperi deficitul la fondul de pensii. În ultimii trei ani ani și jumătate, România s-a împrumutat cu 47 de miliarde de lei (peste 10 mld. euro). Cu toate acestea, există în prezent un deficit de circa 20 miliarde de lei la fondul de pensii”, mai spune Dan Voiculescu pe blog.
Profesorul Dan Voiculescu mai spune că autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă, deoarece numărul salariaţilor este mai mic de la un an la altul, în timp ce numărul pensionarilor este în creştere.
”În acelasi timp, statisticile privind structura actuală a populaţiei României ilustrează cea mai vulnerabilă fracţie a economiei româneşti: numărul de salariaţi/numărul de pensionari care, în prezent, este de 4,5/5,1. De 17 ani, numărul salariaţilor, plătitorii de taxe care alimentează şi bugetul fondului public de pensii, este mai mic decât numărul de pensionari. Și aceasta în condițiile în care nu avem creștere demografică”, potrivit lui Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu atrage atenţia şi asupra lipsei de investiţii în mediul rural. Deşi România a avut o creștere economică de 1,4 % în 2015, există în continuare două milioane de gospodării care nu sunt alimentate cu apă curentă și nu sunt racordate la canalizare.