Au apărut informaţii din dosarul Şova referitoare la modul uneori agresiv în care acţiona acesta pentru a obţine şpaga în schimbul serviciilor sale. Urla la cei care trebuiau să plătească şi se întâlnea direct cu aceştia pentru a face presiuni.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a primit în total 100.000 de euro de la o avocată, căreia i-a faciliat obţinera unui contract cu CET Govora.
Dan Şova cerea jumătate din banii pe care îi primea lunar firma căreia îi obţinuse contractul de avocatură cu CET Govora. Pentru că şi-a folosit relaţia cu directorul general al centralei, Mihai Bălan, Şova lua câte 5.000 de euro lunar.
Şova Dan-Coman i-a precizat denunţătoarei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova Dan-Coman a pretins de la denunţătoare suma de 5000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului. (...) Denunţătoarea i-a spus inculpatului Şova Dan-Coman că este de acord cu propunerea făcută şi împreună au stabilit detalii înţelegerii şi modul de remitere a banilor. Astfel, Şova Dan-Coman i-a transmis denunţătoarei că vrea cei 5.000 euro cash, în fiecare lună (...) şi că banii trebuie să îi remită prin intermediul numitei (…).
Sursa: Referatul procurorilor
Procurorii dezvăluie că Dan Şova devenea agresiv când nu-i ieşeau afacerile. Nu se sfia să ţipe la directorul CET Govora şi făcea presiuni mai sus de acesta, la preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru a fi plătiţi banii către firma de avocatură pentru care intervenise.
Declaraţia inculpatului Bălan Mihai în ceea ce priveşte aspectele relative la discuţiile purtate cu inculpatul Şova Dan-Coman în legătură cu încheierea contractelor de asistenţă juridică, în sensul că Şova Dan-Coman a urlat efectiv atunci când i s-a refuzat încheierea contractelor relevă ascendentul acestuia faţă de funcţionarul public şi dispreţul faţă de atribuţiile acestuia de serviciu. De asemenea, a rezultat că inculpatul Şova Dan-Coman a intervenit şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea numitul (…), pentru a-l determina pe inculpatul Bălan Mihai în vederea încheierii contractului de asistenţă juridică cu casa de avocatură (…)
Sursa: Referatul procurorilor
Imediat cum întârziau banii, Şova lua legătura cu directorul CET Govora şi făcea preisuni asupra acestuia.
Au fost situaţii când plata comisionului a fost amânată o lună sau două împrejurare cauzată de întârzierile la decontarea facturilor de către CET Govora. În aceste situaţii, martorul denunţător (…) se întâlnea cu (…) pentru a-i transmite inculpatului Şova Dan-Coman că nu poate să facă plata comisionului până ce nu se decontează facturile. (…) îl încunoştinţa pe inculpatul Şova Dan-Coman, care în funcţie de împrejurări lua legătura cu inculpatul Bălan Mihai pentru a dispune plăţile. (…)
Sursa: Referatul procurorilor
Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti, spun anchetatorii. În perioada în care a comis fapetele de care îl acuză procurorii, Şova era senator şi reprezentant al Societăţii de Avocaţi „Şova şi Asociaţii". El e acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi obţinbera de foloase necuvenite.