"Eu mă voi vaccina miercuri, împreună cu ceilalţi membri ai Guvernului şi le recomand tuturor, pe măsură ce le vine rândul. Va fi probabil o programare şi la nivelul Parlamentului şi vom avea această informaţie. Recomand cu fermitate tuturor să meargă să facă vaccinul. Este un disconfort minim şi o plasă de siguranţă reală pentru toată lumea", a spus vicepremierul Dan Barna la Antena 3.
Liderul USR a vorbit şi despre numărul relativ mic de vaccinuri care a ajuns în România până acum. Acesta spune că nu autorităţile române sunt de vină, întrucât ţara noastră a comandat 10 milioane de doze care vor veni pe măsură ce compania furnizoare le va avea pe stoc.
"Dacă furnizorul ar avea 10 milioane de doze disponibile pentru România ni le-ar aduce mâine, le-am primi. Depinde de furnizor, de capacitatea acestui furnizor de a produce. Avem Pfizer, avem Moderna, va veni şi Astra-Zeneca în câteva săptămâni. Pe măsură ce vor veni aceste vaccinuri, automat va creşte şi capacitatea şi posibilitatea de a avea mai multe centre de vaccinare şi persoane care se vor vaccina", a spus Dan Barna în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.
Jurnalistul Radu Tudor i-a atras atenţia vicepremierului că dacă România imunizează doar 16 mii de persoane pe zi, aşa cum se întâmplă în prezent, până în toamnă vor fi vaccinate doar 3,5 milioane de oameni, în loc de 10, aşa cum este ţinta propusă de autorităţi.
"La momentul de faţă, totul ţine de numărul de vaccinuri pe care le avem noi ca ţară. Neavând mai multe..", a spus Dan Barna, moment în care a fost întrerupt de Radu Tudor care i-a cerut să vorbească cu europarlamentarul Dacian Cioloş să facă presiuni la Uniunea Europeană pentru a cere mai multe doze. "Acest tip de discurs îl au jurnaliştii din toate ţările europene, care cer liderilor lor să aducă mai multe vaccinuri în ţara dumneavoastră. Asta e capacitatea de livrare în Europa la momentul acesta, dar în lunile următoare ritmul va creşte şi asta este une lement foarte important", a fost răspunsul lui Dan Barna.
Radu Tudor i-a mai atras atenţia lui Dan Barna asupra încă unui subiect, cel al numărului mic de teste COVID efectuate de autorităţile de la noi. "Chestiunea această cu testarea este destul de complicat de analizat, cifre certe care să arate impactul pandemiei în comunitate sunt cele legate de numărul de persoane internate, de la ATI şi numărul deceselor. Celelalte sunt foarte fluctuante şi de aceea testarea în masă nu a fost preluată de nicio ţară. Testarea în masă presupune resurse financiare foarte mari. În Slovacia, ţară care a făcut testare în masă, rezultatul a fost un eşec, o răspândire la fel ca celelalte în care nu a fost testare în masă. Soluţia acum este vaccinarea", a mai spus Dan Barna.