Turismul medical în România reprezintă un sector încă neexploatat la maximum. Anual, acest tip de turism aduce venituri în valoare de 250 milioane de dolari, iar în 2015 numărul străinilor care vin să se trateze în România s-ar putea dubla. De asemenea, exploatarea acestui sector ar da posibilitatea medicilor români să se întoarcă în ţară.
Cei mai mulţi turişti care vin să se trateze la noi sunt din Germania, Italia, Israel şi Marea Britanie. Ţări precum România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Ungaria investesc în clinici private care să atragă vest-europenii şi americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastică, notează Bloomberg.
Anul trecut, România a avut 1,71 milioane de turişti străini, din care 58% au fost în interes de afaceri, iar restul în scop particular, categorie care include tratamentul medical, alături de vacanţe, cumpărături şi alte activitati recreative.
Străinii aleg serviciile noastre pentru preţurile mai scăzute în comparaţie cu ţările de origine, precum şi pentru faptul că asigurările naţionale nu acoperă unele servicii, precum chirurgia plastică.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, din 2007 şi până acum, aproximativ 25.000 de doctori şi 15.000 de asistente au plecat din România în Germania, Franţa, Spania şi Italia.
Medicul stomatolog Ionuţ Leahu susţine că avem avantaje clare pentru a îmbunătăţii turismul medical.
"Trebuie să ne folosim de stomatologie ca un cârlig. Să începem, ca o strategie de promovare a ţării, cu serviciile medicale dentare. Acest lucru deja funcţionează, dar fiecare medic se promovează singur în străinătate. (...) Noi trebuie să spunem străinilor ce fel de calităţi avem. Pe lângă gradul foarte înalt de profesionalism al medicilor români avem şi gradul de dotare tehnologic al clinicilor private din România. Avem avantaje clare", a spus Ionuţ Leahu, marţi, la "
Daily Income".
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".