Creşterea şomajului a dublat numărul persoanelor care suferă de depresie, astfel că la nivel european unul din 15 oameni este afectat de această boală. România se află pe locul doi la nivel european în ceea ce priveşte tulburările depresive, după Estonia, iar specialiştii atrag atenţia că situaţia este de fapt mult mai gravă şi că din ce în ce mai mulţi români dezvoltă probleme de ordin psihic.
Cei mai afectaţi sunt pe segmentul de vârsta 40 - 50 de ani, adică peste 39 % din totalul şomerilor.
Fenomenul este cu atât mai îngrijorător cu cât persoanele bolnave nu îşi permit să meargă la psiholog pentru a se trata.
Medicul psihiatru Simona Trifu susţine ca numărul românilor care manifestă tulburări psihice s-a dublat în ultimul an. "Primul episod depresiv apare de cele mai multe ori în intervalul a şase luni după pierderea locului de muncă şi poate reprezenta poarta de intrare în circuitul psihiatric, eventualii „candidaţi" pentru pensionarea medicală ulterioară pe caz de boală", a mai spus acesta.
Pe lângă problemele de sănătate cu care se confruntă din cauza lipsei locului de muncă, persoanele de peste 45 de ani sunt, de cele mai multe ori si victime ale discriminării astfel ca rata şomajului înregistrat în rândul persoanelor trecute de 45 de ani, la nivel naţional, a rămas in ultimii trei ani constant la o valoare ridicata: 26%.
Dar probeleme sunt şi în rândul tinerilor care după absolvirea unor şcoli înalte, se izbesc de o piaţă de muncă săracă, unde nu îşi găsesc loc. Iar reacţia la acest factor de stres are toate trăsaturile unei depresii, spun specialiştii.
Soluţia pentru cei mai mulţi dintre ei, este emigrarea.