Ţările din Uniunea Europeană au dreptul să le refuze anumite beneficii sociale imigranţilor care le trec graniţa fără intenţia de a munci. Este o decizie luată de Curtea Europeană de Justiţie care le permite statelor UE să sancţioneze aşa-numitul "turism pentru beneficii sociale".
Schimbarea regulilor imigraţiei la nivelul Uniunii este rezultatul unui demers iniţiat chiar de doi români. Elisabeta Dano şi fiul său, Florin, s-au adresat unei curţi din Germania după ce o agenţie pentru ocuparea forţelor de muncă din Leipzig a refuzat să le ofere asistenţă socială de bază. Însă în dosar se arată că românca nu ar fi mers în Germania cu intenţia de a munci.
Pentru a avea acces la anumite beneficii sociale, cetăţenii altor state membre pot pretinde tratament egal cu cetăţeniii ţării gazdă doar dacă rezidenţa lor se supune condiţiilor Directivei privind libera circulaţie a cetăţenilor UE. Mai mult decât atât, Curtea de Justiţie subliniază că statul membru gazdă nu este obligat să asigure asistenţă socială în primele trei luni de rezidenţă.
În directiva indicată de instanţa europeană se arată că atunci când perioada de şedere este mai mare de trei luni, dar mai mică de cinci ani, imigranţii inactivi economic pot cere dreptul la rezidenţă doar dacă au suficiente resurse proprii din care să se întreţină. În speţa de faţă, s-a dovedit că românca nu avea posibilitatea financiară şi nu putea cere dreptul de rezidenţă în Germania, ca atare, nu avea nici dreptul să solicite anumite beneficii sociale.
Miercuri, la "
Daily Income", Adrian Măniuţiu şi antreprenorul Ilan Laufer au vorbit despre românii plecaţi în străinătate.
E bine să revină în ţară aceşti români?
Care e importanţa lor pentru economia României?
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".