Deşi în România şomajul pare aparent a fi sub control, lipsa corelării între piaţa muncii şi sistemul de învăţământ continuă să creeze un deficit de talente. Deşi companiile au locuri disponibile, poziţiile rămân foarte greu de ocupat, problema cea mai gravă fiind că aceasta boală sistemică se răsfrânge şi asupra productivităţii firmelor.
Oficial, în România sunt peste 725 de mii de şomeri înregistraţi. Teoretic, am putea spune că această cifră nu este îngrijorătoare în condiţiile în care populaţia activă depăşeşte 10 milioane. Totuşi, problema este că tot mai mulţi tineri îngroaşă rândurile şomerilor, iar angajatorii nu se înghesuie să angajeze tineri fără Bacalaureat, studii superioare sau o minimă experienţă.
De altfel, un studiu recent efectuat de Manpower, arată că doi din cinci angajatori găsesc cu greu candidaţii potriviţi pentru posturile libere. De exemplu, posturile de muncitori calificaţi: zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni sau de ingineri sunt în continuare cautate dar şi cel mai greu de ocupat. În top se mai află şi posturile de manageri de proiect şi managerii sau directorii IT, dar si la personalului administrativ sau financiar.
40% dintre angajatori consideră că actualul deficit de talente le afectează capacitatea de a-şi deservi clienţii, generând o creştere a fluctuaţiei de personal la peste 38% dintre angajatori şi un efect negativ asupra creativităţii şi inovaţiei în interiorul organizaţiei, consideră alţi 28%. Totodată, 21% dintre angajatori consideră că lipsa de experienţă a candidaţilor este printre factorii principali care împiedică angajarea, iar 16% spun că potenţialilor candidaţi le lipsesc abilităţile interpersonale şi de relaţionare la locul de muncă.