Situația se ameliorează însă. Ultimele rapoarte europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care măsoară progresele realizate în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă contra corupției, sunt pozitive. În egală măsură, noi am demonstrat în ultimele luni că România, în colaborare cu agenția Frontex, este capabilă să protejeze frontierele Europei. Toate condițiile sunt așadar reunite pentru ca noi să putem adera la spațiul Schengen', a spus Cioloș. El a precizat că o primă etapă ar putea fi aderarea cu frontierele aeriene la spațiul Schengen, opțiune posibilă în opinia președintelui francez François Hollande, care a avut miercuri o întrevedere cu șeful guvernului român.
Referitor la criza migrației, premierul Dacian Cioloș a explicat că în toamna anului trecut România și-a exprimat opoziția față de mecanismul de repartizare a refugiaților pe baza unor cote obligatorii, dar acest lucru nu împiedică țara noastră să rămână atașată de proiectul european. 'Pur și simplu noi considerăm că acest sistem de repartizare nu constituie un răspuns la problema refugiaților. Dar noi vrem totuși să participăm la căutarea unei soluții', a spus premierul român.
Un alt subiect abordat în timpul întrevederii Hollande-Cioloș a fost situația romilor. Prim-ministrul român a apreciat că aceasta este o problemă română și în același timp una franceză, dar și una europeană, ținând cont de specificul cultural al acestei etnii, unul legat de caracterul ei nomad. 'Am luat multe măsuri pentru a combate sărăcia, dar această problemă trebuie să fie soluționată la nivel european', a menționat Dacian Cioloș.
În același interviu, premierul român a recunoscut că dorește ca în timpul mandatului său, care va dura până la viitoarele alegeri legislative de la finalul anului, să atragă mai mulți investitori francezi în România. El a precizat că există oportunități în mai multe sectoare, în special energie și industria agro-alimentară. 'Există și proiectul european de laser de mare putere, în curs de construire, care ar putea interesa societățile specializate în domeniile informatic și medical. Pentru a le stimula să vină, noi trebuie să desfășurăm o reformă administrativă și să continuăm dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, trebuie să le oferim facilități fiscale', a continuat Cioloș.
În fine, din discuțiile cu oficialii francezi a reieșit că Parisul și Bucureștiul împărtășesc speranța că noul guvern al Republicii Moldova se va angaja pe calea reformelor, în special în sectorul administrativ. 'Suntem gata să ajutăm Republica Moldova, împărtășindu-i mai ales expertiza noastră în materie de combatere a corupției. Presiunea poporului este foarte puternică, dar este nevoie și de voință politică', a indicat șeful guvernului român.