Exerciţiul de amploare derulat de Ministerul Afacerilor Interne privind simularea unui cutremur permite identificarea punctelor potenţial vulnerabile şi lucrurile care trebuie îmbunătăţite, a declarat miercuri premierul Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.
"Din punctul meu de vedere, cu elementele pe care le am până acum, exerciţiul a fost foarte util tocmai pentru că ne-a permis să tragem câteva concluzii de puncte potenţial vulnerabile, unde lucrurile trebuie îmbunătăţite. Şi cred că ăsta este modul responsabil în care putem ameliora activitatea unor astfel de instituţii, cu exerciţii pe teren, dincolo de dotări şi dincolo de modificările legislative", a afirmat Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.
El a precizat că de acest exerciţiu au ştiut doar trei persoane.
"Au ştiut de această simulare doar trei persoane din stat. Nu e dovada unei lipse de coordonări între instituţii, ci e tocmai dovada că acest exerciţiu s-a vrut o surpriză pentru instituţiile care sunt implicate pentru a vedea capacitatea de reacţie. N-avea niciun sens să ne coordonăm şi să spunem la toată lumea data şi ora în care vom declanşa acest exerciţiu, pentru că ar fi lipsit efectul surpriză şi cutremurele când vin nu ne anunţă cu câteva zile înainte, ci atunci când se întâmplă trebuie să reacţionăm imediat", a explicat Cioloş.
Prim-ministrul a adăugat că acest exerciţiu, desfăşurat pe durata a două zile, va fi finalizat miercuri după-amiază.
"Domnul ministru Tudorache o să iasă astăzi după-amiază cu (...) concluzii preliminare (...) la acest exerciţiu, urmând ca (...) în maximum două săptămâni ministerul să finalizeze evaluarea modului în care s-a desfăşurat acest exerciţiu, să vină cu concluziile finale şi mai ales cu măsurile de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor respective, pentru că aici ideea nu este să demonstrăm că totul e perfect şi cât de bine sunt pregătite instituţiile. Nu ăsta e obiectivul - de a face un exerciţiu de imagine pentru ISU sau pentru celelalte instituţii, ci obiectivul este tocmai de a învăţa din situaţii reale, pe teren, care pot să fie punctele vulnerabile în astfel de situaţii, în astfel de intervenţii. (...) În aceste luni, am modificat mai multe acte normative şi procedurale pentru a îmbunătăţi pe hârtie şi din punct de vedere al procedurilor modul de intervenţie, ne-am dorit să trecem de pe hârtie pe teren şi să vedem cum reacţionează instituţiile aplicând aceste noi proceduri, dar mai ales cum reuşesc să se mobilizeze în astfel de situaţii de urgenţă", a completat Cioloş.