Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri, după cea de-a doua sesiune a Consiliului European de la Bruxelles, că România susține crearea Gărzii Europene de frontieră.
„Referitor la criza migrației nu au fost luate decizii fundamentale. Au fost mai mult discuții despre stadiul în care ne aflăm cu relocările.
S-au discutat anumite măsuri care vizează, așa cum și România solicită de ceva vreme, tratarea chestiunii migrației la sursă și identificarea unor soluții în această direcție. S-a discutat despre propunerea pe care Comisia a avansat-o și care urmează să fie discutată în Consiliul de miniștri, cea privind întărirea controlului la frontiera Uniunii Europene, un lucru foarte bun pe care și România l-a susținut de mai multă vreme”, a spus Dacian Cioloș.
„Până în vara anului viitor ar trebui să avem o decizie privind această structură întărită de pază de coastă și de frontieră a Uniunii Europene. Este un pas important în acest proces de întărire a capacității Uniunii Europene de a controla fluxul migrator, pentru că acesta este un element esențial. Puteam vorbi de relocări, de tipul de mecanism, după ce demonstrăm că deciziile luate deja funcționează. (...) E important să controlăm fluxul migrator, pentru că altfel nu o să facem decât să luăm decizii pe termen scurt”, a mai spus premierul.
„Evident, s-a vorbit despre acordul cu Turcia, unul foarte important. S-a decis ca la următoarea şedinţă a Consiliului, din februarie, să se dezbată acest acord. Până la această dată s-a constatat o reducere a fluxului migrator din Turcia, faţă de ce exista înainte de acest acord dar încă există 4.000 de plecări din Turcia pe zi deci încă există o marjă pentru eficientizare. Am asigurat că România este parte a soluţiei, că este solidară, dar solidaritatea aceasta vine în anumite condiţii şi lucrurile pe care am insistat au fost capacitatea UE de a controla fluxul şi controlul la graniţe. Aceste măsuri oricum sunt temporare şi România rămâne în continuare interesată de un spaţiu Schengen funcţional”, a adăugat Dacian Cioloș.
Un alt punct discutat la Consiliul European de la Bruxelles a fost relaţia UE cu Marea Britanie.
„Am avut posibilitatea să discut acest subiect cu David Cameron şi nu au apărut surprize foarte mari”, a declarat premierul Dacian Cioloș.
„A reieşit în mod clar că toţi cei din jurul mesei doresc ca Marea Britanie să rămână în UE. Nu vrem să fie puse bariere noi în zona UE, pentru că România doreşte să adere la zona euro şi trebuie să se ţină cont de acest lucru în decizii. Legat de creşterea competitivităţii în UE, e un interes general, legat de suveranitate şi rolul parlamentelor, şi aici sunt căutate soluţii. Sigur, cel mai dezbătut subiect a fost cel legat de drepturile sociale, libera circulaţie a lucrătorilor în UE şi aici a fost o majoritate de lideri care şi-a arătat disponibilitatea să lucreze. Suntem dispuşi să discutăm pentru a găsi soluţii abuzurilor, dar să nu mergem de la rezolvarea abuzurilor la crearea unor discriminări. Şi aici s-a agreat să se ţină cont de acest principiu al nedescriminării”, a precizat premierul.