Antena 3 CNN Actualitate "Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România trebuie să reziste cu forțe proprii câteva luni!" | Generalul Marius Crăciun comentează cel mai negru scenariu pe frontul din Ucraina

"Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România trebuie să reziste cu forțe proprii câteva luni!" | Generalul Marius Crăciun comentează cel mai negru scenariu pe frontul din Ucraina

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor publică pe blogul său un interviu cu generalul Marius Crăciun, fostul Comandant al Forțelor pentru Operații Speciale.

Campia Turzii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2024   •   14:15

Tema discuției este exercițiul NATO Swift Response 2024, în cadrul căruia Alianța Nord Atlantică desfășoară cel mai amplu desant aerian din istoria României.

Scenariul exercițiului presupune că Rusia atacă un stat NATO și este activat Articolul 5 din Tratatul alianței. Concret, aliații intervin și parașutează mii de militari pentru eliminarea invadatorului de pe teritoriul statului membru NATO.

"Vorbim despre un exercițiu în care parașutiștii, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial, au fost folosiți în număr foarte mare: în jur de 2000. Eu cred că au fost peste 1500 de parașutiști numai pe teritoriul României. În total, în Europa au fost câteva mii bune, așa că este cel mai mare exercițiu pe care l-a făcut NATO până acum.

Sunt mai multe elemente de noutate. În primul rând, pentru noi acest exercițiu constituie o etapă foarte importantă în evaluarea capacității noastre de răspuns și, în același timp, de a fi țară gazdă. Câteva mii de militari aliați se află pe teritoriul României, au venit aici prin manevre terestre, aeriene și navale și cu ocazia asta s-a exersat, din punctul de vedere al Alianței Nord-Atlantice, capacitatea României de a asigura transporturile militare necesare.

Este o mare durere, pe care și dumneavoastră, și eu am exprimat-o de foarte multe ori: faptul că infrastructura românească nu permite viteză și masă în dislocarea strategică a forțelor către est. Însă autoritățile naționale au făcut eforturi deosebite și au reușit, se pare, până acum, să asigure aceste transporturi militare, așa că fiecare militar care trebuia să ajungă în locul de destinație a ajuns în bune condițiuni și a intrat în luptă (...)

Marius Crăciun: Swift Response 2024 transmite un mesaj clar Rusiei

Sunt implicate mai multe țări din Alianța Nord-Atlantică, toate la contact cu Rusia, ceea ce transmite un mesaj foarte important despre capacitatea de intervenție și de reacție Alianței Nord-Atlantice și, în același timp, un mesaj de descurajare (...) Scenariul exercițiului pentru teritoriul României prevede cucerirea unui aerodrom și a fost folosită bază aeriană de la Câmpia Turzii, unde în jur de 1700 de parașutiști, în mai multe valuri, au executat parașutare de luptă, au aterizat, au realizat un dispozitiv circular de apărare, permițând astfel Alianței Nord-Atlantice ca prin această bază să introducă noi forțe în luptă. Și acest lucru a fost simulat foarte bine. 

Mai trebuie să știe cei care ne urmăresc că un desant aerian, pentru a avea succes, necesită supremație aeriană. Partea de supremație aeriană, sutele de aeronave ale Alianțe Nord-Atlantice care sunt deasupra României în fiecare moment, nu prea s-a văzut. Ce s-a văzut în spațiul public au fost parașutările, ceea ce este foarte important.

Revenind la baza de la Câmpia Târzii, după ce au aterizat și au realizat dispozitivul, s-a întâmplat un lucru foarte interesant. Știm că la Câmpia Turzii există un singur poligon în zonă și nu se pot efectua decât acolo trageri de luptă. E vorba de poligon Bogata - Stejăriș. Ce au făcut militarii? Au fost îmbarcați în elicoptere și au fost dislocați în Cincu printr-un desant aerian. Și acolo au tras cu muniție reală, în condiții de luptă, cu toate categoriile de armament. Știm că, spre exemplu, în Germania sunt mari probleme cu poligoanele, cu aprobările chiar și numai pentru survol. Cred că partenerii germani au fost deosebit de încântați că au putut să exerseze așa ceva. Deci, o manevră cu elicoptere, cu avioane, cu parașutiști. Au aterizat, după care s-au deplasat în poligoane și au executat trageri de luptă cu toate categoriile de armament din dotare. Așa că pentru ei, pentru noi, pentru toți, acest exercițiu a fost și este un mare câștig (...) 

Rusia desfășoară de mai bine de doi ani și jumătate o agresiune asupra unui stat independent, care este Ucraina, care se află la granița Europei, care se află la granița României, dar și a altor state, a Poloniei în mod deosebit. Uitați-vă la presiunea care este pusă de Rusia pe țările baltice, la tot războiul hibrid, la întregul arsenal de instrumente ale războiului hibrid cu care Rusia agresează în acest moment state din Alianța Nord-Atlantică.

Marius Crăciun: De la începutul războiului, NATO urmărește Rusia prin senzori, radare și sateliți, 24/7

Nu sunt schimburi de focuri, dar Rusia nu poate să spună că NATO urmărește o agresiune și că participă la acest război alături de Ucraina. Mai degrabă, Rusia agresează statele din Alianța Nord-Atlantică prin acest război hibrid. Acum trebuie să facem o precizare: în permanență, de când a început acest război, Alianța Nord-Atlantică a desfășurat o rețea de senzori, de radare aeriene și radare la sol, de sateliți care în permanență, 24/7, execută misiuni și supraveghează toate mișcările Rusiei.

Asta face parte din planul de descurajare a unei potențiale agresiuni asupra oricărui stat din Alianța Nord-Atlantică. În același timp, oferă comandanților militari și o cunoaștere precisă, secundă de secundă, în legătură cu ceea ce se întâmplă.

De aceea, la toate acuzele care apar în spațiul public, referitoare la rachete care au trecut în spațiu aerian (românesc), Alianța Nord-Atlantică, mai devreme sau mai târziu, va fi în măsură să ofere răspunsuri clare, concludente.

Marius Crăciun: Dacă rușii au succes în Ucraina, trebuie să rezistăm cu forțe proprii câteva luni

(...) 'Dacă vin rușii peste noi' este un scenariu cu puține șanse la ora actuală, pentru că Ucraina rezistă. Dar presupunând că rușii ar avea succes în Ucraina, ne-am trezit cu ei la graniță.

Este clar că există o perioadă de câteva luni în care noi, cu forțe proprii, trebuie să facem față unei eventuale agresiuni. Am avut niște discuții pe rețelele de socializare cu niște cetățeni, unii istorici, care erau din Moldova, din Botoșani, din Iași și care spuneau că nu există planuri de apărare pentru Moldova și că aceasta este cedată cu bună știință. Prostie mai mare n-am văzut, n-am auzit.

Este clar că, așa cum Alianța Nord-Atlantică își asumă apărarea fie a cărei palme de teren, așa și Armata Română își asumă apărarea fiecărei palme de teren de pe teritoriul României. Și acest lucru se va întâmpla. Cetățenii trebuie să fie conștienți de acest lucru (...)

Încep să apară mesaje politice din partea unor lideri europeni și opinii din ce în ce mai multe care spun că Ucraina ar trebui să negocieze. În opinia mea, nu este momentul ca Ucraina să negocieze. Trebuie să reziste. Trebuie să facă aceste eforturi și cred că sunt în măsură să facă aceste eforturi, pentru că ei au înțeles foarte bine că rușii nu se vor opri. Chiar dacă, să zicem, negociază o înghețare a focului, peste câțiva ani (rușii) vor relua (agresiunea).

Rușii nu se vor opri. Ne uităm în toată istoria imperiului rus: indiferent că s-a numit imperiu țarist sau că s-a numit Uniunea Sovietică, niciodată rușii nu s-a oprit. Doar prin descurajare, prin asigurarea unei forțe care să descurajeze orice atac, putem să-i ținem la locul lor (...)

Nu știu ce va fi în viitor și ce decizii se vor lua, însă noi, pentru noi, pentru români, trebuie să fim pregătiți, trebuie să fim, din păcate, cu arma la picior și cu ochii pe inamic, cu ochii pe ruși și să vedem toate mișcările lor, să încercăm să îi descurajăm prin nivelul nostru de pregătire și de dotare pentru operații speciale", a spus generalul (r) Marius Crăciun în dialogul cu Radu Tudor.

Foto: O unitate de soldați germani și francezi sosește la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii cu un aparat Airbus A400M al Forțelor Aeriene Germane, pe 14 mai 2024. NATO descrie exercițiul Swift Response 2024 drept cea mai mare operațiune aeropurtată de după cel de-al Doilea Război Mondial

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close