Antena 3 CNN Actualitate Cutremure, taifunuri şi uragane. Cât de previzibilă poate fi natura?

Cutremure, taifunuri şi uragane. Cât de previzibilă poate fi natura?

1 minut de citit Publicat la 19:51 15 Aug 2015 Modificat la 19:51 15 Aug 2015
taifun.jpg
Foto: typhoonframework.org
Fenomenele meteo extreme şi-au făcut apariţia în România şi la nivel internaţional există deja îngrijorări faţă de evoluţia acestora în toată lumea. 
 
Anul viitor se împlinesc 122 de ani de la momentul în care oamenii de ştiinţă au concluzionat că factorul uman poate influenţa puternic schimbările climatice. 
 
La nivel mondial, recordul înregistrat chiar în 2014 confirmă că temperatura este în creştere alarmantă. Vorbim despre o creştere de 0,63% faţă de media secolului XX. 
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii "Dincolo de ştiri", realizată de Cristina Ţopescu, la Antena 3.
 
Elena Mateescu, director adjunct al ANM şi Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP au fost invitaţii Cristinei Ţopescu într-o ediţie specială în care a fost abordat un subiect care ne interesează pe toţi. 
 
Elena Mateescu a explicat că, într-adevăr, trăim vremea schimbării din punct de vedere climatic.

 
"Avem de-a face cu fenomene extrem de complexe. Toate prognozele, indiferent de ecuaţia folosită, au un grad de incertitudine. Este greu să faci o prognoză lipsită de erori. Cu atât mai mult când vorbim de cutremure. Pentru că aici vorbim de intervale de ani, zeci de ani, sute de ani chiar. Nu poţi să prezici ziua, ora, eventual şi magnitudinea seismului. Şi nici măcar locul. Nu pot să spun că fenomenele seismice ar fi complet independente de cele din atmosferă, dar această influenţă a fenomenelor meteo este foarte mică."
 

×
x close