Antena 3 CNN Actualitate Cutremur în zona seismică Vrancea, în această dimineaţă | Cum poți afla că urmează un seism

Cutremur în zona seismică Vrancea, în această dimineaţă | Cum poți afla că urmează un seism

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 08:23 05 Noi 2022 Modificat la 08:35 05 Noi 2022
cutremur
Cutremur în zona seismică Vrancea, în județul Buzău Sursa foto: Agerpres

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 5:33 în județul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 2,8 și s-a produs la adâncimea de 124 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 65km E de Brașov, 74km NE de Ploiești, 119km S de Bacău, 125km V de Brăila, 126km N de București, 126km V de Galați, 145km NE de Pitești, 180km E de Sibiu, 191km N de Ruse, 201km SV de Iași.

Ce facem dacă primim alertă de cutremur în România | Explicaţiile şefului DSU: "Nu facem aşa ceva"

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineaţă, la ora 6:50, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat joi dimineaţă că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la acest cutremur, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicaţiile de telefoane mobile.

Cum poți afla că urmează un cutremur ”cu 25 de secunde înainte”

Potrivit lui Constantin Ionescu, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte. 

"Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube", a explicat directorul INCDFP.

 

×
x close