Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc sâmbătă dimineața, la ora 3.59, în județul Vrancea.
Acesta a avut magnitudinea 3,6 și s-a produs la adâncimea de 145 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (74 km), Ploiești (88 km), Bacău (105 km), Galați (118 km), Brăila (119 km), București (139 km).
Cel mai mare cutremur din 2022
Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.
Cum poți afla că urmează un cutremur ”cu 25 de secunde înainte”
Potrivit lui Constantin Ionescu, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte.
"Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube", a explicat directorul INCDFP.