Antena 3 CNN Actualitate Curtea Supremă a blocat acordul Purdue Pharma. Inventatorii OxyContin ar fi trebuit să plătească 6 miliarde de dolari victimelor opioidului

Curtea Supremă a blocat acordul Purdue Pharma. Inventatorii OxyContin ar fi trebuit să plătească 6 miliarde de dolari victimelor opioidului

Curtea Supremă a blocat acordul Purdue Pharma. Inventatorii OxyContin ar fi trebuit să plătească 6 miliarde de dolari victimelor opioidului
Curtea Supremă a blocat acordul Purdue Pharma. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2024   •   06:03

Curtea Supremă a respins, joi, un acord controversat care ar fi trimis miliarde de dolari programelor de tratament și victimelor epidemiei de opioide din țară, dar ar fi protejat și familia Sackler de viitoare procese civile, în ciuda faptului că și-a făcut avere din vânzări pe bază de rețetă, informează CNN. 

Familia Sackler, care dețineau și operau producatorul Oxycontin timp de zeci de ani, acceptaseră să plătească 6 miliarde de dolari (4,7 miliarde de lire sterline), în schimbul unor protecții generale împotriva pretențiilor civile legate de opioidul care provoacă dependență.

„Sackler caută o cale mai ușoară decât falimentul pentru că speră să stingă chiar şi acuzaţiile pentru ucidere din culpă și fraudă și caută să facă acest lucru fără a pune pe masă nimic din toate bunurile lor”, a spus judecătorul Neil Gorsuch.

Judecătorul Brett Kavanaugh a declarat că decizia instanței va avea un impact „devastator” asupra a mii de victime ale epidemiei de opioide.

„Victimele opioidelor sunt acum private de despăgubirile financiare substanțiale pentru care au luptat mult timp și, în cele din urmă, le-au obținut după ani de litigii”, a scris el în dizidența, la care s-au alăturat judecătorii șef John Roberts și judecătorii liberali Sonia Sotomayor și Elena Kagan.

Kavanaugh a continuat să implore Congresul să modifice legea americană privind falimentul pentru a „remedia haosul care va rezulta acum” din decizia instanței.

Judecătorul Neil Gorsuch a remarcat că legea falimentului nu a acordat în mod specific instanțelor autoritate pentru a permite unor terți precum Sacklers să evite răspunderea viitoare.

Și, în timp ce a recunoscut că decizia de joi „ar putea face ca actualul plan de reorganizare al lui Purdue să se destrame”, Gorsuch a scris că rezultatul ar crește considerabil expunerea legală pentru Sacklers și ar putea forța familia să negocieze condiții mai bune.

„Dacă trecutul este prolog”, a scris Gorsuch, citând un argument al Departamentului de Justiție, „s-ar putea să existe o înțelegere mai bună la orizont”.

Cazul s-a referit la soarta unei companii și a liderilor săi care au produs și promovat un drog extrem de dependent, OxyContin, în primele zile ale unei crize de opiacee care a luat viața a sute de mii de americani.

Pe măsură ce națiunea continuă să se confrunte cu epidemia de opioide, familia Sackler a fost de acord să plătească 6 miliarde de dolari familiilor și statelor, ca parte a unui acord de lichidare a Purdue Pharma, producătorul OxyContin.

În schimb, familia Sackler ar fi  imunizată împotriva viitoarelor cereri de răspundere civilă. Purdue a comercializat OxyContin ca un analgezic mai sigur și mai puțin dependent, încurajând medicii să prescrie medicamentul pe perioade mai lungi de timp și pentru mai multe leziuni de rutină.

Cine este Purdue Pharma

Purdue Pharma este o companie farmaceutică americană cunoscută în principal pentru dezvoltarea și comercializarea medicamentului OxyContin, un analgezic puternic pe bază de opioide. Compania a fost fondată în 1892 de către John Purdue Gray și George Frederick Bingham. Purdue Pharma a devenit subiectul unei controverse majore și a numeroase procese legale din cauza rolului său în criza opioidă din Statele Unite.

Iată câteva puncte cheie despre Purdue Pharma:

  1. OxyContin și criza opioidă: OxyContin, lansat pe piață în 1996, a fost promovat agresiv de Purdue Pharma ca un analgezic eficient și sigur, cu risc scăzut de dependență atunci când este utilizat conform prescripției. Cu toate acestea, a devenit clar că OxyContin este extrem de dependent și a contribuit semnificativ la criza opioidă, care a cauzat numeroase decese și probleme de sănătate publică.

  2. Procese și acorduri legale: Purdue Pharma a fost implicată în numeroase procese legale în legătură cu practicile sale de marketing și vânzare a opioidelor. În 2007, compania și trei dintre directorii săi au pledat vinovați pentru acuzații federale de inducere în eroare a publicului cu privire la riscurile de dependență ale OxyContin. În 2019, Purdue Pharma a declarat falimentul ca parte a unui plan de soluționare a mii de procese legate de criza opioidă.

  3. Falimentul și restructurarea: În septembrie 2019, Purdue Pharma a solicitat protecția sub Legea Falimentului, ca parte a unui plan de soluționare care prevedea restructurarea companiei și utilizarea profiturilor viitoare pentru a finanța programe de combatere a abuzului de opioide. În 2020, familia Sackler, care deținea Purdue Pharma, a acceptat să plătească 4,5 miliarde de dolari ca parte a acordului de soluționare.

  4. Impactul asupra sănătății publice: Contribuția Purdue Pharma la criza opioidă a avut un impact devastator asupra sănătății publice din Statele Unite. Criza a dus la o creștere semnificativă a numărului de supradoze și decese legate de opioide, precum și la costuri economice și sociale semnificative.

Nu numai că mulți americani au devenit dependenți, dar unii au apelat la heroină și alte opioide atunci când nu și-au mai putut completa rețetele.  

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cod galben de caniculă în România. Județele vizate de alerta meteo ANM
x close