Antena 3 continuă demersurile prin care urmăreşte preţurile în pieţe, dar şi în marile lanţuri de magazine. Cât îşi permit românii să cumpere în funcţie de categoria profesională din care fac parte ne spun trimişii noştri speciali.
La Piaţa Progresul, un cuplu de vărstnici care au doar o singură pensiei spun că au renunţat să cumpere miel de Paşte, care costă între 47 şi 50 de lei.
"Ne limităm doar la ce şi cât putem să luăm", declară doamna Ioana.
"Suntem bătrâni, bolnavi, luăm medicamente multe şi ele s-au scumpit, şi trebuie să ne descurcăm cum putem", mai spune femeia, resemnată.
La supermarket, un miel întreg ambalat se vinde cu 49,99 lei kilogramul, iar un sfert de miel ambalat se vinde cu 54 de lei kilogramul. Fermierii spun că scumpirile sunt din cauza preţurilor mărite la energie, gaze, carburanţi, dar şi la furajelor.
Mielul pleacă de la poarta fermei la un preţ mediu de 20 lei pe kilogram şi ajunge în magazine la un preţ dublu.
La Piaţa Obor, unii vânzătorii au găsit o metodă inedită de a-şi vinde marfa: pulpa de miel nu se livrează singură, ci la pachet cu un cap de miel sau cu coaste. Prin urmare, preţul este mai mic decât în supermarket.
E forfotă mare în faţa măcelăriilor, cozile fiind formate din zeci de oameni în dreptul fiecăreia.
Pensionarii reduc din hrană pentru a putea plăti medicamentele
Doamna Staicu Trandafira spune şi ea că este cel mai scump Paşte de până acum şi îşi drămuieşte cu greu pensia de 1.700 lei.
"Sunt foarte scumpe toate, nu ştiu cum să mă împart... Am luat pensia şi de pe 15 până acum s-au dus 10 milioane. Ce să fac cu restul?", spune doamna Trandafira.
Ea are şi un mesaj pentru guvernanţi:
"Se învârt în fiecare an că mai dau 10 lei, 5 lei, dar asta nu e o pensie de trăit. Nu e! Şi noi, pensionarii avem de luat şi medicamente. Dau câte 4 milioane în fiecare lună. Să ne ridice pensiile!"