Reamintim că în anul 2020 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legale care permiteau ca o persoană să rămână pusă sub interdicţie pentru tot restul vieţii.
Mai exact, Curtea Constituţională a evidențiat că prevederea "nu are în vedere faptul că pot exista diferite grade de incapacitate şi nici diversitatea intereselor unei persoane, nu dispune pentru o perioadă determinată de timp şi nu este supusă unei revizuiri periodice".
Astfel, orice măsură de ocrotire trebuie să fie proporţională cu gradul de capacitate, să fie adaptată la viaţa persoanei, să se aplice pentru cea mai scurtă perioadă de timp, să fie revizuită periodic şi să ţină cont de voinţa şi preferinţele persoanelor cu dizabilități", au mai precizat judecătorii CCR.
Legea publicată în 17 mai 2022 şi urmând a intra în vigoare în 18 august 2022.
Mai exact, Legea nr. 140/2022 stabileşte două "grade" de interdicție judecătorească, respectiv consiliere judiciară sau tutelă specială.
Astfel, prin noua reglementare, în loc de "interzisul judecătoresc", adică cel pus pe vecie în afara lumii juridice, se prevede că există două grade de protecţie: persoane puse sub consiliere specială, adică cele cu forme mai uşoare de boli psihice, şi persoane puse sub tutelă specială, adică cele cu forme severe.
Practic, persoanele care au nevoie să fie ajutate la încheierea actelor juridice vor fi plasate sub consiliere judiciară, iar statutul lor juridic va fi asemănător cu cel al minorului între 14 şi 18 ani care trebuie să aibă încuviinţarea părinţilor pentru încheierea unor acte juridice care l-ar putea prejudicia.
Legea prevede, cu titlu tranzitoriu, că până la această reevaluare indivizii în cauză vor fi considerați ca fiind persoane faţă de care a fost instituită tutela specială.