Antena 3 CNN Actualitate Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui cutremur. Ce să faci dacă ai nevoie de ajutor şi nu mai poți ieşi din locuinţă

Cum trebuie să reacţionezi în cazul unui cutremur. Ce să faci dacă ai nevoie de ajutor şi nu mai poți ieşi din locuinţă

S.T.
1 minut de citit Publicat la 11:06 16 Oct 2018 Modificat la 11:06 16 Oct 2018
o_1cptug84n1tv51vh11v1t4hg7l8.jpg
Foto: Facebook/ Crucea Rosie Romana

CUTREMUR. În contextul exercițiului SEISM 2018, reamintim câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală, în cazul producerii unui cutremur:

1. Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.
2. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
3.Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
5. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
6. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
7. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
8. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.
9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
11. ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
12. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
14. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
15. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Sursa: Crucea Rosie Romana

×
x close