Neatenţia este însă nocivă. Şi pentru corp şi pentru buzunar. Dacă un suc natural cu mai multe E-uri costă circa 4,5 lei pentru doi litri, în cazul sucului de fructe presat, fără adaosuri, preţul depăşeşte 9 lei pe litru.
La fel se întâmplă şi în cazul uleiului de măsline. Traducerea de pe etichetă afirmă că uleiul a fost obţinut prin presarea la rece. Dar varianta originală a etichetei, în limba engleză, nu menţionează acest lucru. Aşadar, plătiţi mai mult pentru un ulei de calitate inferioară.
În plus, cele mai multe sticle afişează mărci cu rezonanaţă italienească, dar conţin de fapt uleiuri provenite din Grecia, Spania sau Portugalia.
Scandalul falsificării produselor alimentare a atins şi sortimentele româneşti. Un lanţ de magazine a fost nevoit să retragă un gem a cărui etichetă susţinea că respectă reţeta magiunului.