Antena 3 CNN Actualitate Cum ştii dacă puiul pe care-l cumperi e "injectat" cu hormoni de creştere

Cum ştii dacă puiul pe care-l cumperi e "injectat" cu hormoni de creştere

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 19:55 01 Noi 2011 Modificat la 19:55 01 Noi 2011
Cum ştii dacă puiul pe care-l cumperi e "injectat" cu hormoni de creştere
Foto: animal-picture.tk
Cine nu s-a întrebat, măcar o dată, de ce puiul de la ţară arată şi, mai ales, are alt gust decât cel din magazin? Pe internet circulă deja sute de ipoteze. Cu cea mai mare priză la public e, de departe, cea a puilor hrăniţi cu hormoni de creştere. Am încercat să aflăm de la specialişti cât e adevăr şi cât e legenda în această teorie.

Internetul e plin de mesaje alarmante despre puii hrăniţi cu hormoni de creştere, o practică despre care autorităţile spun clar că este strict interzisă.

Totuşi, unii producători au transformat aceste temeri într-un instrument de marketing şi scriu pe ambalaj "fără hormoni de creştere". Asta deşi, cel puţin teoretic, toate produsele din pui sunt fără hormoni.

"Nicăieri în Europa nu se folosesc hormoni de creştere la păsări şi sunt interzişi. Sunt interzişi hormonii de creştere, sunt interzise antibioticele şi sunt interzise orice fel de făinuri animale", spune preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Suspiciunile părinţilor pleacă, e drept, de la o realitate. Puii de ţară arată şi au cu totul alt gust faţă de cei pe care îi cumpărăm din magazin. Dincolo de mitul hormonilor, explicaţia vine din felul în care sunt crescuţi şi mai ales hrăniţi. La trei săptămâni, puiul de la ţară e încă foarte mic, în timp ce puii crescuţi în abator au ajuns deja la maturitate. Producătorii spun că vorbim de rase diferite. În abatoare ajung rasele selectate, cu un ritm de creştere rapid.

Consumatorii cred că diferenţa stă în chimicalele cu care sunt hrăniţi puii şi care dau şi gustul cărnii. Asta pentru că, de multe ori, de la magazin cumpărăm de fapt carne gata procesată. Cu apă, sare şi uneori chiar şi E-uri.

"Se numesc saramuri, care conţin clorură de sodiu, deci sodiu. Sodiul, cum ştim, chiar nu este indicat în exces. În acea saramură, sunt introduse şi substanţe din categoria aditivilor, precum glutamatul monosodic sau fosfaţii de sodiu", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Dacă hormonii sunt un mit, faptul că unii producători injectează carnea de pui cu diferite substanţe pentru a o face mai moale e deja dovedit. Şi deşi este legal şi nu prezintă riscuri pentru sănătate, aţi face bine să verificaţi acest lucru în magazin. V-aţi putea trezi că din kilogramul de carne cumpărat, trei sute de grame sunt apă.
 


×
Etichete: pui magazin
x close