Antena 3 CNN Actualitate Cum se împart companiile bănoase- PDL- 24 miliarde euro, PSD, la jumătate

Cum se împart companiile bănoase- PDL- 24 miliarde euro, PSD, la jumătate

1 minut de citit Publicat la 05:38 07 Ian 2009 Modificat la 05:38 07 Ian 2009
Cum se împart companiile bănoase- PDL- 24 miliarde euro, PSD, la jumătate
Partidele aflate la guvernare continuă să împartă funcţiile din eşalonul doi de conducere. Printre scaunele oferite în această perioadă nu se numără numai cele care aduc cu sine doar o titulatură pompoasă de director sau secretari de stat.
Cele mai importante se referă la conducerile marilor companii de stat, care gestionează miliarde de euro. Printre ele, şi Compania Energetică Naţională, o afacere de 24 de miliarde de euro.
Deşi la vremea creării a fost aspru criticată de Mircea Geoană, Traian Băsescu şi Emil Boc, acum Partidul Democrat Liberal a primit conducerea societăţii. Astfel, democraţii s-au ales cu administrarea Companiei, pe care Adriean Videanu o vrea în subordinea Ministerului Economiei.
Pentru funcţia de preşedinte al companiei, ministrul Economiei l-ar dori pe unul dintre foştii săi vicepremieri de la Capitală, Ionuţ Popa, fapt recunoscut pentru Cotidianul de acesta.
Compania Energetică Naţională este o afacere estimată la 20-24 de miliarde de euro, iar cifra sa de afaceri va fi de aproape 2,5-3 miliarde de euro, profitul urmând să se situeze în 2012 la 800 de milioane de euro.
Calculele arată că cifra de afaceri plasează societate pe locul doi în România, după Petrom şi în primele 25 de companii din Europa Centrală şi de Sud-Est. Conform HG de înfiinţare a societăţii, dorită de guvernul Tăriceanu, CEN cuprinde Compania Electrica (împreună cu distribuţiile de energie neprivatizate Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Sud) şi va ?înghiţi? Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
De cealaltă parte, PSD va numi conducerea la RA-APPS, CEC, EximBank, Garda Financiară şi la Fondul Proprietatea, toate acestea fiind obţinute de PSD la negocierile cu PD. Conform cifrelor de la sfârşitul anului trecut, activele CEC aveau o valoare de 3,7 miliarde de euro, Fondul Proprietatea a fost evaluat la circa 4 miliarde de euro, EximBank avea o valoare raportată de 780 de milioane de euro în 2007, iar patrimoniul RA-APPS este estimat la 2,12 miliarde de euro.
Antena3.ro

×
x close