Antena 3 CNN Actualitate Cum se calculează pensia începând cu 1 iulie 2020 și care este valoarea punctului de pensie acum

Cum se calculează pensia începând cu 1 iulie 2020 și care este valoarea punctului de pensie acum

1 minut de citit Publicat la 11:30 03 Iul 2020 Modificat la 11:30 03 Iul 2020
Cum se calculează pensia începând cu 1 iulie 2020 și care este valoarea punctului de pensie acum
Foto: Pixabay.com

Este important de știut că fiecare cetățean poate cere acestor instituții, aflate pe raza teritoriului unde domiciliază, buletinul de calcul, document care conține elementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie. 

Cum se calculează corect pensia găsim în Legea 127/2019. În primul rând, trebuie să știm care este valoarea punctului de pensie. La data de 1 septembrie 2019 a crescut 1.265 lei de la 75 lei, urmând ca la 1 septembrie 2020 să ajună la 1.775 lei, iar la aceeași dată a anului 2021 la 1.875 lei.

Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie (punct de referință).

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

Cazuri speciale. Ce se adaugă la pensie

În situația asiguraților care, în aceeași perioadă de timp, pe lângă veniturile de natura celor prevăzute de Codul fiscal pentru care s-a datorat și plătit contribuția de asigurări sociale, dovedesc și venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială, la determinarea punctajului lunar se au în vedere veniturile lunare asigurate cumulate. La calcularea punctajelor anuale și a punctajului lunar se utilizează două zecimale.

În situația asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condițiile prezentei legi se diminuează cu raportul dintre cota de contribuție de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuție aferentă fondului de pensii administrat privat și cota de contribuție prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale.

×
TOP articole
x close