Gina şi Nansi Lungu, sunt părinţii lui Sebastian. ?Un copil care s-a născut din mai multe neatenţii/greşeli la stadiul de legumă, într-o strangulare cu cordonul ombilical. Un copil care de 11 luni suferă fără încetare şi care în fiecare zi trăieşte un chin continuu?.
"Când s-a născut era moale ca o cârpă"
A fost o neatenţie a celor ce puteau preveni. ?Toate lucrurile păreau că decurg normal. Ecografia înainte de naştere este opţională. Nu mi s-a făcut la internare, iar ultima ecografie făcută pentru a vedea dacă există sau nu circulară de cordon nu arăta aşa ceva, astfel că se putea naşte pe cale naturală. Se poate ca din cauza travaliului prelungit să se fi produs această înfăşurare. Am avut un travaliu de 14 ore, faţă de 10-11 ore maxim la primul copil. Sebastian, când s-a născut, era moale ca o cârpă, vânăt. A avut nota 1, a fost resuscitat 20 de minute şi în urma resuscitării a obţinut nota 4, necompatibilă cu viaţa?, a povestit Gina.
Surdo-mut timp de cinci luni
Unii medicii nu i-ar fi dat nicio şansă lui Sebastian, iar Nansi a povestit că cea mai sinistră replică de consolare a fost: ?Nu-i nimic. O să faceţi altul?. Familia Lungu s-a luptat însă pentru Sebastian, şi încet-încet a început să îl repună pe picioare. ?Timp de cinci luni nu a văzut şi nu a auzit. Acum răspunde foarte bine la stimuli vizuali şi auditivi, după o muncă titanică depusă în fiecare zi. A început să fie curios. Întoarce capul şi priveşte atent în direcţia lucrului nou. Totuşi, din punct de vedere al mişcărilor se află la nivelul unui copil de două luni. În loc să se joace cu jucăriile preferate, stă pe spate?, spune Gina.
Hrănit 8 ore pe zi cu seringa
Probleme au fost şi cu hrana, povesteşte Nansi: ?Până nu demult a mâncat printr-un tubuleţ intordus în stomac prin năsuc, pentru că nu poate să înghită. Acum tubul este direct în stomac. Copilul ăsta a fost crescut cu seringa. Un copil mănâncă de 7-8 ori pe zi, câte o oră. Imaginaţi-vă că împingeţi 8 ore pe zi la o seringă?. Gina l-a completat şi a spus că, pe când Sebastian era internat la Viena, a făcut ?bătături la cele două degete pe care le foloseam pe seringă pentru a-i da lăpticul?.
Sebastian poate recupera foarte mult, chiar dacă o face foarte încet. A devenit prezent, curios, zâmbeşte. ?De ziua tatălui meu a râs pentru prima oară. Ne-am dus fiecare într-o cameră şi pur şi simplu am plâns. N-ai timp să te bucuri?, a povestit Nansi, iar Gina a adăugat: ?Deşi progresele lui ne bucură, nu sunt suficiente?.
Părinţii trebuie încurajaţi să aibă încredere
Cei doi nu doresc nimănui să treacă nici măcar timp de o lună prin ce au trecut ei în 11 luni şi se roagă la Dumnezeu ca Sebi să se facă bine. Ei afirmă însă că, indiferent ce se va întâmpla, nu se vor face bine şi i-au sfătuit pe părinţii care se confruntă sau se vor confrunta cu probleme asemănătoare cum să nu procedeze în anumite cazuri. ?La început pare că este o strategie bună să cauţi şi să te informezi. În timp, (n.r. părinţii) ar trebui să se ferească să devină prea tehnici, pentru că le subminează moralul foarte serios când văd prin ce au de trecut. Trebuie să conclureze cu medicii, dar cu o anumită rezervă, care să le dea încrederea de a merge mai departe?, spune Nansi.
De asemenea, ?este esenţial să facă ceea ce făceau înainte. Pentru că încet-încet ajung să nu mai aibă nicio dorinţă şi ajung să nu se mai bucure nici atunci când fac lucrul pe care şi-l doreau. Trebuie să fie ajutaţi încât să aibă măcar 10 minute să vorbească şi despre altceva decât despre cazul cu care se confruntă?, a adăugat tatăl lui Sebastian, în direct la News FM.
Planuri de viitor
Tot el a vorbit şi despre ce urmează acum în viaţa lui Sebastian: ?Vom merge cu el în Germania să înveţe să înghită şi în Ucraina să facă kinetoterapie motorie, să înveţe să îşi folosească mâinile, să se întoarcă... Urmărim descopririle tehnologice din domeniul medical. Celulele STEM sunt o variantă, destul de nesigură, dar înseamnă ceva?.
Reacţia celor din jur
Viaţa familiei Lungu este făcută din foarte mult plâns. Cum au reacţionat cei din jur? Unii au sărit în ajutor, alţii s-au îndepărtat. ?Noi am avut norocul că am fost în sistemul de învăţământ şi că au existat prietenii care ne-au ajutat. Majoritatea situaţiilor de acest gen se termină prin pierderea slujbelor şi prin divorţul părinţilor. Urăsc statisticile, dar asta spun ele?, zice Nansi, care a făcut şi un apel: ?Ajutaţi-i pe părinţi cu tot ceea ce se poate. În perioada respectivă, oricât de normali ar părea, ei sunt sensibili la orice?. El a dat ca exemplu anularea unei vizite, care în condiţii normale ar fi întâmpinată cu un zâmbet, o uşoară mâhnire. ?Nu promiteţi lucruri pe care nu le puteţi face. O simplă anulare a unei vizite anunţate poate reprezenta o catastrofă?.
În acelaşi timp, mai spune el, nu este mereu bine ca părinţii afectaţi să fie compătimiţi. ?Unii oameni nu au ştiut cum să reacţioneze şi s-au îndepărtat. Unii au copii de vârsta lui Sebastian şi am observat că au o reţinere să ne povestească ce mai fac copilul lor, pentru a ne proteja. Nu mereu ne face bine acest lucru?, a conchis Nansi.
Antena3.ro