Cum arată alimentația în vacanță şi la ce să fim atenți când ne cumpărăm mâncarea şi băuturile aflăm de la prof. Lucian Negreanu, medic primar de medicină internă și gastroenterologie.
"Dacă mergem în zone cu risc sanitar, unde clima e foarte caldă și populația numeroasă, unde sunt probleme de igienă, e bine să bei apă îmbuteliată, e bine și când te speli pe dinți să nu folosești apa dacă există precauțiuni acolo; inclusiv gheața care se pune în pahare trebuie să fie de proveniență sigură.
Nu a dispărut pandemia, astfel că poate că e mai bine să purtăm masca în aeroport și în aglomerații, ca să nu ratezi apoi concediul.
Sunt boli ale mâinilor murdare: transmiterea e fecal-orală, pui mâna pe clanță, pui mâna în avion pe măsuță, una dintre zonele cele mai murdare.
Verificați unde mergeți, dacă e nevoie de vaccinuri sau de prevenția anumitor boli, luați medicația de la centrele de boli infecțioase. Trebuie să avem anti-diareice, anti-vomitive, care sunt ușor de luat.
Uneori, se pot administra cure scurte de antibiotic în diareea călătorului de exemplu, cum e Rifaximinul. Putem lua și Bismuth, care elimină și toxinele preformate și încărcătura bacteriană. Pentru cei mici, e bine să existe anti-termice, anti-diareice. E bine să folosim cremele de protecție solară și haine adecvate.
O soluție ușoară și simplă de rehidratare (n.r în cadrul problemelor digestive, precum diareea) este reprezentată de băuturile pe bază de Cola, carbogazoase, dar nu cele fără zahăr, cele clasice, din care, dacă scoți acidul, cantitatea de sare și de zahăr seamănă cu soluția de rehidratare OMS. Cât timp există toleranță digestivă, e mai important să te hidratezi", a recomandat prof. Lucian Negreanu, medic primar de medicină internă și gastroenterologie la DCNews.ro
Cum să ne protejăm sănătatea când mănâncăm în oraş
"Păstrează o igienă alimentară strictă. Spală-te foarte bine pe mâini înainte de a pregăti sau mânca ceva. Şi șervetele umede sau gelurile dezinfectante merg foarte bine în condiţii de călătorie.
Consumă doar alimente preparate corespunzător din punct de vedere termic și în condiții optime de igienă.
Chiar dacă te afli pe plajă, ai grijă să nu păstrezi prea mult alimentele când temperaturile sunt ridicate, mai ales dacă este vorba despre mezeluri sau brânzeturi.
Nu este un moft dacă îți alegi cu mare atenție restaurantul în care vei mânca, atunci când te afli în concediu. Deși este puțin probabil să poți arunca o privire în bucătăria acestuia, fii foarte atentă la detalii (prezentare, servire și cât de frecventat este locul) - te poate scuti de multe neplăceri.
Verifică foarte atent eticheta produsului pe care îl cumperi și alege doar acele supermarket-uri care oferă condiții propice păstrării diferitelor tipuri de alimente.
Înghețata nu trebuie să fie niciodată topită sau deformată în ambalaj, budincile reci, iaurturile şi cremele nu trebuie să aibă, de asemenea, recipientele strâmbe sau cu capac umflat. Asta înseamnă că au fermentat şi nu mai sunt bune de consum", a mai recomandat prof. Lucian Negreanu, medic primar de medicină internă și gastroenterologie sursei citate.