Infiferent că ne pregătim pentru o seară romantică sau doar pentru decoraţiunile de sărbători, alegerea lumânărilor potrivite este o sarcină dificilă. Cel mai adesea, să recunoaştem, ne orientăm după mirosul lumânărilor, ignorând aspecte importante, cum ar fi timpul de ardere sau materialul din care sunt produse.
Iată câteva sfaturi utile, pentru momentul în care vă decideţi să faceţi cumpărăturile:
Alegeţi lumânările făcute din soia. Dacă până acum nu v-aţi gândit la materialul folosit pentru lumânări, ar fi timpul s-o faceţi. Candela produsă din ceară din parafină emite substanţe chimice nocive, precum toluen şi benzen. Cea din soia arde mai uniform, iar fumul emis nu este toxic.
Căutaţi lumânări care să nu picure? V-aţi săturat să strângeţi ceara uscată? Alegeţi lumânări realizate din ceară de albină. Ceara de albină arde de două ori mai încet decât parafina. Singurul dezavantaj ar fi mirosul de miere împrăştiat în încăpere.
Fitilul contează. Calitatea cea mai bună o au lumânările cu fitil împletit în fir de bumbac. Acestea ard simetric şi nu scot la stingere un fum neplăcut.
Uitaţi de candele la "borcan". Ele au gâtul mai subţire decât restul recipientului. Acestea au tendinţa să se acopere de funingine, deoarece aerul din jurul fitilului nu are o circulaţie favorabilă.
Evitaţi culorile închise. Un pigment puternic al lumânării împiedică fitilul să absoarbă ceara, care întreţine flacăra. Acest lucru creşte probabilitatea ca lumânarea să se topească repede şi neuniform.