Antena 3 CNN Actualitate Cum s-a blocat o investiție de un miliard de dolari

Cum s-a blocat o investiție de un miliard de dolari

3 minute de citit Publicat la 16:25 07 Iul 2018 Modificat la 16:25 07 Iul 2018
o_1chqelk0m1m3kapd6m919141sa08.jpg

Un funcționat cu greutate din Ministerul Afacerilor Externe ar fi telefonat în Emiratele Arabe Unite, în Qatar, transmițându-le autorităților de acolo că se va anula vizita premierului Viorica Dăncilă în zonă.

Se pare că Guvernul avea deja pregătite contracte pentru ca arabii să facă diverse investiții în România, printre care un miliard de dolari plasați într-o mare stațiune de schi, în Făgăraș, construită de la zero.

Este vorba de Cosmin George Dinescu, plantat secretar general al ministerului de Cioloș, în 2016. În septembrie 2010, președintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a numit pe Cosmin-George Dinescu în postul de ambasador al României în Croația, unde a stat până în aprilie 2016, când președintele Klaus Iohannis l-a rechemat (detalii AICI). Trei luni mai târziu, premierul din acel moment, Dacian Cioloș, l-a numit pe Cosmin Dinescu – chiar dacă numai temporar – secretar general al MAE, scrie PSnews.

De altfel, Băsescu a fost atât de mulțumit de activitatea lui Dinescu, încât l-a decorat de trei ori, așa cum arată MAE pe propriul site: Ordinul Meritul Diplomatic, în rang de cavaler (2007) și Ordinal Național Serviciul Credincios, în rang de cavaler (2009) și ofițer (2013). În 2016, Cosmin Dinescu a fost decorat și de către președintele Croației, cu Ordinul Național Prințul Branimir cu colan.

„Cosmin-George Dinescu a fost numit în funcția de secretar general la 11 iulie 2016. Este diplomat de carieră, începându-și activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în ianuarie 1999, ca atașat în cadrul Direcției Drept Internațional și Tratate. Pe parcursul evoluției sale profesionale, a îndeplinit responsabilități atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și în serviciul diplomatic exterior.

Astfel, în perioada 2010–2016, a fost ambasador în Republica Croația. Anterior, în intervalul 2004 – 2010, a ocupat poziția de director general al Direcției Generale Afaceri Juridice. Între 2002 și 2004, a fost director adjunct la Direcția Drept International și Tratate, după ce, în perioada 2001-2002, a îndeplinit funcția de șef serviciu în cadrul aceleiași direcții.

De-a lungul carierei, a coordonat o serie de dosare de interes pentru politica externă a României, printre altele, conducând delegația României în cadrul negocierilor româno-ucrainene referitoare la Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, al negocierilor pe tema delimitării spațiilor maritime ale României și Ucrainei în Marea Neagră sau pe cea a delimitării spațiilor maritime ale României și Bulgariei în Marea Neagră. De asemenea, a fost Co-agent al României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), proces în urma căruia România a obţinut aproximativ 80% din zona maritimă aflată în dispută cu partea ucraineană”, mai arată MAE.

De altfel, Cosmin Dinescu a făcut parte din echipa lui Bogdan Aurescu atunci când acesta a pledat la Haga cauza României în speța Insula Șerpilor.

MAE a reacționat la articolul publicat de PSnews și a venit cu precizări:

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe, Cosmin Dinescu, este înalt funcționar public, membru al corpului diplomatic în urma promovării concursului de admitere organizat de MAE. Așadar, referirea la numirea pe criterii politice este nefondată. De-a lungul carierei, a deținut funcții de răspundere importante, fiind unul dintre profesioniștii instituției noastre. Astfel, a făcut parte din delegația română, în calitate de șef al grupului de experți, în negocierile româno-ucrainene privind delimitarea zonelor economice exclusive și a platoului continental ale României și Ucrainei în Marea Neagră. Ulterior, după supunerea acestui diferend spre soluționare Curții Internaționale de Justiție, a fost coagent și consilier juridic al echipei României. Cosmin Dinescu a coordonat o serie de dosare de importanță deosebită pentru politica externă a României, îndeosebi în cadrul negocierilor bilaterale cu SUA, finalizate cu adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic. Pentru merite deosebite în activitatea diplomatică, Cosmin Dinescu a fost decorat, alături de ceilalți membri ai echipelor române implicate în dosarele respective, de către președintele României. Decorația acordată de președintele Croației a fost primită la sfârșitul mandatului de ambasador al României în Croația, pentru contribuția la dezvoltarea relației bilaterale româno-croate.

Cu privire la afirmația “Declarația de avere a secretarului general din MAE (cea mai recentă datează din iulie 2016)”, facem precizarea că declarația de avere citată nu este cea mai recentă, Cosmin Dinescu depunând o nouă declarație, în termen, potrivit prevederilor legale.

 

 

×
x close