"Barza (ciconia ciconia), împreună cu alte 270 specii de păsări, sunt clasificate de Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind conservarea păsărilor sălbatice, ca fiind specii strict protejate. Potrivit aceloraşi prevederi europene, valabile în toate state membre UE, intervenţia umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă", se arată în comunicatul remis presei joi de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 2007, care transpune în legislaţia românească prevederile Directivei 2009/147/CE, stipulează foarte clar faptul că este interzisă <deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor (...) din natură>. (...) Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei. (...) Nerespectarea de către un stat membru al UE a prevederilor menţionate în legislaţia naţională şi europeană, care protejază speciile sălbatice, poate atrage inclusiv declan,area procedurilor de infringement împotriva statului respectiv", se adaugă în comunicat.
Dacă mai sunt români care credeau că politicienii noştri stau degeaba, aflăm că mutarea cuibului berzei Ciconia Ciconia nu este singurul.
"Menţionăm că acest caz nu este unul singular, asfel de derogări fiind emise ori de câte ori integritatea cetăţenilor sau bunurile materiale sunt puse în pericol de un exemplar dintr-o specie protejată, aşa cum se întâmplă inclusiv în cazul speciilor de urs brun sau lup", potrivit comunicatului.
Recent, am aflat că, în România, o barză va fi mutată prin ordin de ministru. Ministerul Mediului a decis că trebuie relocat cuibul unei berze, iar pentru ca operaţiunea să fie legală şi să se materializeze, ministrul a semnat un ordin oficial.
Operaţiunea va avea loc într-o comună din judeţul Argeş, după ce un localnic s-a plâns autorităţilor că berzele îi distrug grădina şi liniştea, şi îi invadează spaţiul.
Cuibul berzei trebuie mutat până duminică, altfel edilii riscă să fie traşi la răspundere pentru că nu au respectat termenul scris în ordinul de ministru.
Referatul de aprobare din 3 februarie 2015 al Direcţiei biodiversitate a ţinut seama de Avizul Academiei Române din 20 februarie 2015.