Antena 3 CNN Actualitate Cum recunoști norii care aduc vreme rea!

Cum recunoști norii care aduc vreme rea!

1 minut de citit Publicat la 08:57 18 Sep 2017 Modificat la 08:57 18 Sep 2017
o_1bq9oso3t13bh15ad1lbhfeiie08.jpg
Foto: pixabay.com

Norii sunt o sursă importantă de informaţie privind evoluţia vremii, de aceea este utilă cunoaşterea şi identificarea lor. În funcţie de altitudinea la care se formează, norii au aspecte şi denumiri diferite.

Pornind de la etajul superior, între 4.000 şi 12.000 de metri altitudine, putem întâlni trei tipuri de nori care au prefixul cirrus („buclă de păr“), respectiv cirrostratus, cirrcumulus şi cirrus. Cirrostratus sunt acei nori care formează straturi subţiri şi înalte şi care dau impresia unui halou în jurul soarelui ori a lunii. Cirrocumulus sunt rânduri de nori subţiri, care seamănă cu solzii unui peşte ori cu valurile unei ape. „Au o durată de viaţă redusă, de multe ori transformându-se, datorită cristalelor de gheaţă din care sunt formaţi, în cirrostratus. Se pot forma în faţa unui front atmosferic, caz în care prevestesc înrăutăţirea vremii în circa 10 ore“, potrivit celor de la Asociaţia de ecoturism Azimut.

Cel de-al treilea tip de nor de la etajul superior, cirrus, este masa de vapori lungi, subţiri şi înmănunchiaţi. Se deosebeşte de cei din etajul mijlociu prin grosimea mică, transparenţă şi structura filamentoasă, clar pronunţată, potrivit ecoazimut.ro. La etajul mijlociu, cel între 2.000 şi 6.000 de metri, întâlnim două tipuri de nori alto- altocumulus şi altostratus. În timp ce altocumulus sunt rândurile de nor în formă de rolelungi, altostratus arată precum valurile, sunt subţiri şi gri.

„Altostratus sunt formaţi prin ridicarea unor mase mari şi stabile de aer, fapt ce determină condensarea vaporilor în nori. Prevestesc schimbarea vremii“.

Citește continuarea pe ecoazimut.ro.

 

×
x close