Statisticile naţionale din domeniul prevenirii traficului de persoane arată că aproape 500.000 de persoane sunt exploatate anual în diverse scopuri prin muncă forţată, în activităţi casnice, agricultură, construcţii şi că România rămâne una dintre principalele ţări de origine pentru traficul de fiinţe umane. Antena3.ro vă prezintă care sunt recomandările specialiştilor pentru românii care vor să lucreze peste hotare, astfel încât ei să nu ajungă victimele traficanţilor de carne vie şi ce ar trebui să facă în cazul în care totuşi s-au hotărât să plece.
Traficul de persoane e o afacere care se situează pe locul al treilea în lume după afacerile cu trafic de arme şi de droguri şi din care traficanţii de carne vie câştigă anual între 6 şi 9 miliarde de dolari. Conform informaţiilor obţinute de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), principalele ţări de destinaţie ale traficului sunt Italia şi Spania, iar altele ca Cipru, Grecia şi Cehia încep să se extindă şi ele pe această filieră ilicită. De asemenea, principalele tipuri de trafic rămân munca forţată şi exploatarea sexuală, dar care sunt urmate, cu un număr foarte mic de victime, de cerşetorie, traficul de organe şi pornografia infantilă.
Metodele prin care sunt înşelate victimele
Recrutorii apelează la diferite metode pentru înşelarea victimelor, iar pe primul loc se situează promisiunile false pentru a duce o viaţă mai bună. Acestea sunt urmate de ofertele de locuri de muncă. Apoi, din punctul de vedere al relaţiei dintre victimă şi traficant, întâietate o au relaţiile victimei cu necunoscuţii, urmate de cele cu cunoştinţele sau iubitul ori iubita şi pe ultimul loc cea cu vecinii.
Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt traficaţi, iar din punctul de vedere al sursei traficului de carne vie, mediul rural este cel în care se regăsesc marea parte a victimelor, pentru că oportunităţile de angajare şi educaţia înaltă lipsesc, iar oamenii vor să iasă din sărăcie. Tocmai de aceea, numărul victimelor creşte în rândurile persoanelor care au absolvit doar gimnaziul şi este urmat de cele care au terminat liceul iar, pe ultimul loc, care au doar patru clase. În ceea ce priveşte vârsta victimelor care cad pradă traficanţilor, marea parte se încadrează între 26 şi 40 de ani, ca apoi să urmeze cele care au între 18 şi 25 de ani.
Pasul unu: Verifică firma prin care pleci
George Eremia, inspector principal de poliţie la Biroul de Prevenire din cadrul ANITP detaliază pentru Antena3.ro câteva sfaturi, dacă v-aţi hotărât să lucraţi peste hotarele României. Primul dintre ele este să verificaţi dacă firma intermediară a forţei de muncă este legală, iar pentru acest lucru trebuie să cereţi reprezentantului firmei mai multe documente doveditoare.
?Potenţialii angajaţi, care se pregătesc să muncească în străinătate pot cere firmei prin care pleacă originalul certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului, originalul Statutului firmei, unde, la secţiunea destinată domeniilor de activitate să fie specificate serviciile de angajare a cetăţenilor români în străinătate, nu numai informarea privind angajarea. Apoi, le recomand să mai ceară originalul contractului dintre firma intermediară din România şi angajatorul din ţara de destinaţie. La contract trebuie să fie anexată autorizaţia oficială eliberată de autoritatea de stat pentru protecţia muncii, iar în contractul cu angajatorul străin trebuie indicată profesia şi funcţia pe care va fi angajat cetăţeanul român?, explică George Eremia pentru Antena3.ro.
E ilegal să lucrezi cu viză turistică sau de studii
El adaugă pentru Antena3.ro că înainte de a semna contractul, care trebuie să fie realizat în două exemplare şi într-o limbă pe care cetăţeanul o cunoaşte foarte bine, ar fi indicat să consultaţi un jurist. De asemenea, specialistul ANITP vă sfătuieşte să nu semnaţi niciodată un document, fără să îi cunoaşteţi conţinutul şi să verificaţi ca acel contract de muncă pe care îl semnaţi să fie înregistrat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM ? n.r.).
?Poţi lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poţi obţine doar de la direcţia consulară a ambasadei ţării de destinaţie, după un interviu. Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îţi dă dreptul să munceşti legal, iar angajarea în muncă cu o astfel de viză poate duce la amendarea, arestarea sau deportarea ta?, mai spune Eremia pentru Antena3.ro.
În ce priveşte actele de identitate ale cetăţeanului care vrea să lucreze dincolo de graniţe, acestea trebuie să fie valabile pe toată durata contractului de muncă, iar acesta trebuie să ia în calcul că angajatorul din afara României sau firma de intermediere nu acoperă, de obicei, cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport. De aceea, ANITP recomandă românilor să nu accepte aranjamente cu firma de intermediere.
Stabileşte un limbaj codificat cu familia
Ca reguli elementare, românii sunt sfătuiţi de către autorităţile române să verifice dacă salariul care li se propune le acoperă cheltuielile legate de cazare, mâncare şi haine şi, de asemenea, să înveţe în limba ţării de destinaţie câteva cuvinte uzuale, pentru a cere ajutor, dacă vor avea nevoie.
Dacă te-ai hotărât totuşi să pleci pe meleaguri străine, lasă persoanelor de încredere câteva informaţii pentru situaţia nefericită în care ai putea deveni victima traficului de persoane.
?Anunţă cu cine, unde şi cum pleci din ţară şi este indicat să faci copii după paşaport, cartea de identitate şi după contactul de muncă, pe care să le ţii în locuri diferite. Lasă apropiaţilor o fotografie recentă şi stabileşte o parolă, un limbaj codificat, pe care le vei folosi în convorbirile cu familia, dacă ai probleme. Traficanţii procedează în felul următor, atunci când victimele sună acasă: le dau telefonul, stau lângă ele şi le spun ce să vorbească, însă, dacă ajungi o astfel de victimă, ai putea să răspunzi la întrebările familiei cu un ?m-am îmbolnăvit puţin?, astfel încât să-şi dea seama că ceva rău ţi s-a întâmplat?, detaliază Eremia pentru Antena3.ro.
Specialistul de la Biroul de Prevenire mai spune pentru Antena3.ro că ar trebui să afli înainte de plecare numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă, iar după ce pleci, să nu dai nimănui actele tale, decât poliţiştilor şi jandarmilor, dacă aceştia ţi le cer.
Cum îţi dai seama că eşti în pericol?
Dacă ţi se propune să semnezi contractele şi să ţi se plătească drumul sub formă de credit sau împrumut şi mai ales dacă ţi se propune să pleci cu acte false.
George Eremia explică pentru Antena3.ro că un alt semnal de alarmă este dacă ţi se propune să pleci la lucru cu viză turistică şi de asemenea, dacă documentele de călătorie sau de muncă sunt încheiate fără participiarea ta şi într-un timp foarte scurt.
?Îţi mai poţi da seama că lucrurile nu sunt în regulă şi dacă locul de muncă oferit nu necesită experienţă în domeniu, nici studii sau cunoaşterea limbii ţării respective. Apoi, dacă ţi se sugerează să ţii secretă plecarea ta şi dacă eşti deposedat de actele de identitate?, adaugă specialistul pentru Antena3.ro.
Criza economică duce astfel românii atât la expunerea ca victime ale traficului de fiinţe umane, dar şi la expunerea lor la încălcarea legislaţiei ţării în care vor să muncească, deseori diferită de cea română şi puţin cunoscută călătorilor.
Românii trebuie să respecte legea altor state
Angela Chirvăsuţă, ofiţer specialist în cadrul Insitutului de Prevenire şi Psihosociologie (IPP), din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), afirmă pentru Antena3.ro că în orice ţară din lume decizi să călătoreşti, respectarea tuturor legilor şi regulilor locale este o obligaţie de care nu eşti scutit ca cetăţean străin.
?Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor ţări şi sunt consideraţi responsabili pentru orice încălcare a legilor, iar instituţiile şi legile române nu pot produce acţiuni sau efecte pe teritoriul altor state. Singurul sprijin pe care îl pot obţine de la statul român în situaţia încălcării legislaţiei locale este cel al ambasadelor şi consulatelor României, dar intervenţia consulară în astfel de cazuri este însă limitată de normele dreptului internaţional?, explică Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.
Ea spune pentru Antena3.ro că personalul consular nu poate acorda asistenţă juridică, nu îşi poate asuma reprezentarea cetăţenilor în faţa autorităţilor locale, nu poate desfăşura anchete sau investigaţii, nu poate interveni în procedurile judiciare şi nu poate influenţa deciziile autorităţilor sau ale instanţelor de judecată.
?Personalul consular al României poate interveni prin semnalarea cazului la autorităţile locale, prin solicitarea de acordare a unui tratament corect, demn şi în conformitate cu legislaţia locală şi cu principiile dreptului internaţional, sau prin măsuri de asistenţă consulară agreate de statul respectiv. De aceea este necesar ca fiecare persoană să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestor riscuri?, adaugă ofiţerul specialist pentru Antena3.ro
Atenţie la îmbrăcăminte, fotografiere sau reguli de circulaţie
Astfel, ca cetăţenii români să nu "beneficieze" de evenimente nedorite, Institutul de Prevenire si Psihosociologie le recomandă să se informeze despre sistemul juridic şi de aplicare a legii din ţara pe care doresc să o viziteze, înainte de a efectua deplasarea şi să încerce să afle cât mai multe detalii despre particularităţile şi obiceiurile locale, despre anumite restricţii de deplasare sau de comportament în ţara, localitatea sau regiunea pe care doresc să o viziteze.
?În anumite locuri, de exemplu, îmbrăcămintea trebuie purtată într-un anume mod, în multe ţări, fotografierea unor instituţii, clădiri militare sau alte obiective este interzisă, regulile de circulaţie auto diferă de la ţară la ţară, iar cele de transport public sunt de asemenea diferenţiate?, indică specialistul IPP pentru Antena3.ro.
Românii sunt rugaţi de autorităţile noastre să evite implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă, precum şi consumul de droguri sau de alte substanţe interzise, pentru că, în foarte multe state, infracţiunile în legătură cu consumul, deţinerea, transportul sau utilizarea în orice mod a drogurilor sunt aspru pedepsite, inclusiv cu pedeapsa capitală.
Nu te angaja să cari bagaje şi persoane străine
?Evitaţi implicarea în activităţi de contrabandă, trafic, mituire, şantaj, adresarea de injurii altor persoane sau asocierea cu persoane suspecte. Există riscul angrenării în activităţi ilegale, care se desfăşoară fără cunoştinţa dumneavoastră, dar care pot produce consecinţe din cele mai grave, inclusiv arestarea, condamnarea şi, în unele cazuri, aplicarea unor pedepse foarte severe. De asemenea, nu vă oferiţi să transportaţi bagaje sau persoane străine, pentru că există riscul ca bunăvoinţa cetăţeanului român să fie răsplătită cu pedepste stipulate de lege, deşi el nu are cunoştinţă că în bagajul care i-a fost încredinţat există droguri, spre exemplu?, adaugă Angela Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.
Ofiţerul IPP adaugă pentru Antena3.ro că românii trebuie să se informeze şi asupra unor posibile interdicţii privind introducerea unor anumite obiecte sau produse alimentare în ţările de tranzit, precum şi folosirea sau consumul acestora. De exemplu, în unele ţări există reguli stricte privind introducerea de ţigări şi alcool, precum şi comercializarea acestor produse. Apoi, românii mai trebuie să respecte şi regimul de şedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de şedere pentru ţara respectivă.
Traficul de fiinţe umane se află în România în scădere în primele şase luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Astfel, prima jumătate a lui 2009 a cunoscut un număr de 343 de victime, faţă de 775 de persoane traficate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din cele aproape 350 de persoane, 44% dintre acestea au fost exploatate prin muncă forţată, cel mai mult în domeniul agriculturii, apoi în construcţii şi în servicii hoteliere.
Paula Safta, Antena3.ro