Două lovituri majore, date de statul român celor care ar vrea să implementeze un proiect POSDRU, au tăiat cheful oricui de a mai cheltui bani europeni, iar confirmarea Comisiei Europene pentru reluarea plăţilor în POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), anunţată de ministrul Leonard Orban, nu va schimba nimic. Astfel s-a ajuns într-o situaţie absurdă: nimeni nu mai vrea să cheltuiască cele 4,21 miliarde euro - bani la dispoziţia României pentru programele europene de dezvoltare a resurselor umane.
Prima lovitură a fost dată de Ministerul de Finanţe, care a decis reducerea prefinanţării de la 30% la 10% din bugetul unui proiect. Astfel, accesul la proiecte POSDRU mai este permis doar firmelor sau ong-urilor care au câteva sute de mii de euro pe care să le blocheze în proiect doi-trei ani. Şi chiar şi acestea vor fi alungate de noile condiţii de finanţare. Pentru că regula în POSDRU - mai întâi cheltui şi apoi primeşti banii înapoi – se aplică atât beneficiarilor care încep activităţile pe cheltuiala lor şi aşteaptă rambursarea de la Guvern, cât şi Guvernului care achită cheltuielile beneficiarilor şi apoi aşteaptă rambursarea de la Comisie. De pildă, pentru un proiect de 500.000 de euro, un beneficiar trebuie să scoată din buzunar cel puţin 100.000 de euro. Asta dacă funcţionarii români îţi verifică cheltuielile în 45 de zile. Daca stai un an să te milogeşti de un slujbaş la stat să îţi citească dosarul de rambursare, trebuie să continui activităţile pe care ţi le-ai asumat prin contract pe banii tăi, iar sumele pe care le scoţi din buzunar sunt mult mai mari.
A doua lovitură vine de la Ministerul Muncii, care, cu avizul Ministerului de Finanţe, pregăteşte tăierea salariilor tuturor celor implicaţi îm proiecte POSDRU. Conform unui proiect de Ordin de Ministru obţinut de Jurnalul Naţional, nu se vor reduce plafoanele salariale, dar se limitează procentul cheltuielilor salariale din totalul bugetului unui proiect la 49%. Asta însemnă că va fi ca la stat – majoritatea experţilor vor avea salarii de 1.000 – 2.000 de lei, dar rămâne deschisă portiţa ca privilegiaţii să poată lua şi 10.000 de euro pe lună, fiindcă tariful orar eligibil ajunge la 200 de lei/oră brut. Din procentul de 49%, cheltuielile salariale ale echipei de management nu pot să depăşească 15%.
Proiectul de modificare a ordinului ministrului Muncii nu a fost postat nici pe site-ul Autorităţii de Management, nici pe cel al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale aşa cum ar fi fost normal în spiritul transparenţei decizionale. Celor câtorva beneficiari care au intrat în posesia draftului, oficialii Autorităţii de Management POSDRU le-au spus că limitarea salariilor este o cerinţă a Comisiei Europene.
Dar, într-un răspuns la o solicitare de informaţii a Jurnalului Naţional, Biroul de Presă al Departamentului Forţe de Muncă, Asigurări Sociale şi Incluziune al Comisiei Europene, se arată că nu există o prevedere la nivel european privitor la limitarea cheltuielilor salariale în cadrul proiectelor POSDRU şi nici referitor la raportul dintre salariile managementului vs echipă de execuţie.
Din păcate, aşa cum arătam mai sus, proiectul Ministerului Muncii nu echilibrează balanţa salariilor din POSDRU. Dimpotrivă, salariile din management vor putea fi, în continuare, uriaşe, în timp ce salariile personalului de execuţie vor fi mai mici decât salariul mediu pe economie.
În concluzie, absorbţia celor 4,5 miliarde de euro -fondurile europene pentru dezvoltarea resurselor umane-, este blocată în România, nu la Bruxelles. Comisia Europeană nu ne dă bani în avans, ci doar rambursează o parte din sumele pe care românii le cheltuie în implementarea proiectelor – doar că pare că noi nu ne mai dorim acest lucru, precizează
Jurnalul Naţional.