Îngheţul de pe piaţa imobiliară din România nu poate fi topit de nicio caniculă şi de nicio explozie solară. Orice e scos la vânzare zace în anunţuri care nu impresionează pe nimeni. Nu se vinde şi nu se cumpără nimic. Se plâng până şi Gigi Becali sau Elan Schwartzenberg, sărăciţi de criză cu până la 60%.
Românii sunt mult mai atenţi ce cumpără şi cât scot din buzunar. Nu sunt dispuşi să cheltuiască mai mult de 18.000 de euro pentru o garsonieră şi dau doar puţin peste 40.000 pentru un apartament cu două camere. Programul Prima Casă 2 n-a reuşit nici el să rezolve problema vânzărilor de pe piaţa imobiliară, iar în ultimele luni cererea în acest program guvernamental a scăzut cu 30-40 de procente.
În doar doi ani, ultimii, piaţa imobiliara din Bucureşti a trecut de la extaz la agonie. De la cei 2.000 de euro pe metru pătrat s-a ajuns la 1.000 de euro/mp util. O scădere medie de 50%, care, însă, nu se aplică în toate cazurile. Metrul pîtrat într-un apartament de două camere din Zona Tei a scăzut cu 350 de euro, ajungând la nivelul din 2006. În Titan, tot la două camere, tot în bloc vechi, preţul a încremenit.
În Cluj-Napoca, preţurile nu mai sar de 1.000 de euro pe metru patrat, chiar dacă vorbim de o zonă centrală.
Din fericire acum piaţa nu mai este a vînzatorului care îşi permitea să ceară sume astronomice. Cumpărătorul poate să negocieze la sânge şi, uneori, reuşeşte să facă o economie de 30% din preţul iniţial. Apartamentele nu se mai vând de pe o zi pe alta, ele putând să rămână pe piaţă şi câteva luni.
Proiect imobiliar îngheţat
Elan Schwartzenberg este preşedintele unui grup imobilar care are proiectate de investiţii în România de un miliard de euro. Deţine un mall în Constanţa, mai multe cartiere rezedenţiale dar şi clădiri de birouri nefinalizate încă. În 2007 a început să construiască şi un uriaş cartier în zona lacului Fundeni.
Era un proiect care se adresa clasei medii, cu preţuri de la 1000 la 1200 metri pătraţi.
?Nu am reuşit să le vând sub nicio formă. Şi acum stau blocat absolut în aceste proiecte? spune omul de afaceri care dă vina pe criză dar cel mai mult îi învinuieşte pe politicieni pentru nivelul la care a ajuns piaţa imobiliară.
Iritat de politica românească şi cu banii blocaţi, Elan Schwartzenberg aşteaptă şi el. Ceva. Orice care să mişte piaţa.
Becali, ?mai puţin miliardar? cu 60-70%
Pentru cel mai cunoscut deţinător de pământuri de la noi, stagnarea imobiliară înseamnă o avere cu 60, chiar 70% mai mică. Gigi Becali spune, în stilu-i inconfundabil: "nu vând porc dacă nu e Crăciun". Adică, nu vinde niciun teren dacă nu-i ies socotelile.
În 2008, Gigi Becali ocupa locul şapte în topul Forbes 500 de miliardari, cu o avere estimată la 725 de milioane de euro. Majoritatea banilor provenea din valoarea terenurilor. 200 de hectare în Pipera, 20 de hectare în sectorul unu şi cam o sută de hectare în Argeş. Până la jumătatea lui 2008, averea lui Becali a sporit de la o săptămână la alta.
Anul trecut, latifundiarul din Pipera s-a trezit că averea lui valorează cu cinci sute de milioane de euro mai puţin, numai din prăbuşirea pieţei imobiliare.
Precum toţi proprietarii care ţin acum la preţ, nici patronul Stelei nu are de gând să vândă vreun petic de teren.
Cel mai important activ al lui Becali este Palatul din Aleea Alexandru numărul 1. Patronul Stelei estimează că palatul valorează 25 de milioane de euro. Pentru că asta a fost ultima ofertă primită, spune el. Becali a cumpărat palatul acum patru ani cu şapte milioane de euro.
Observator