Un grup de antreprenori români au găsit o soluție pentru a evita pagubele uriașe pe care produce un incendiu, mai ales cel al unei maşini electrice, care poate dura chiar şi 24 de ore. În premieră în România, ei au adus în ţară un dispozitiv special care izolează focul și îl stinge instantaneu. E vorba de o pătură antifoc, pe care au produs-o specialiștii de la NASA și al cărei material permite stingerea incendiului mult mai repede.
Potrivit specialiștilor, un autoturism electric în flăcări este mult mai greu de stins decât unul clasic, mai ales dacă este în subteran, eventual alături de alte autovehicule.
În acest context, un grup de antreprenor români au găsit o soluție pentru a evita pagubele uriașe. E vorba de o pătură antifoc, pe care au produs-o specialiștii de la NASA și al cărei material permite stingerea incendiului mult mai repede.
„Pompierii sunt nevoiți să meargă în jurul păturii, să se asigure că nu intră oxigen dedesubtul mașinii și că este cât mai bine sigilată, ca să spunem așa", spune unul din antreprenori.
„Este o pătură care este făcută din pirexol și este produsă în Norvegia, este 100% certificat în Europa și poate să stingă focul la mașinile cu combustie internă 100% și pe cele cu baterii le poate limita și le poate stinge după o perioadă complet, în așa fel încât focul să nu se extindă. Pătura a fost concepută cu împreună cu cei de la NASA și au reușit să ajungă să ducă pătura să reziste până la 2.500 de grade", a spus Călin Farcău, antreprenor.
Pătura antifoc permite acoperirea majorității mașinilor în caz de incendiu
„Ceea ce facem este, în loc să spunem că stingem focul, izolăm focul, asigurându-ne că nu se va răspândi şi izolăm şi gazele toxice. Ceea ce va face, de asemenea, ca departamentul de pompieri să aibă control complet asupra mediului şi vizibilitate", a spus Paul Anundsen, reprezentant companie producătoare
„Am dori ca parcările subterane, cei care au parcări subterane și nu chiar și supraterane să fie dotate cu astfel de pături. Și instituțiile ISU care intervin, să fie dotați cu aceste poturi, care se pot folosi de până la 30 de ori.
Cu o suprafaţă de 48 de metri pătrați pătura antifoc poate fi folosită de 30 de ori pentru stingerea incendiilor
Pentru amplasarea corectă a acesteia și din cauza măsurilor de siguranță în caz de incendiu, se recomandă intervenția minimum două persoane.
„Mi se pare pentru preț foarte mic pentru ceea ce poate să-mi ofere o liniște, mai ales soției, în caz că se întâmplă așa ceva. Suntem amândoi în liniște că putem să folosim, utilizăm rapid și stingem incendiul", spune cineva.
O pătură ce poate stinge un singur incendiu costă aproape 7.000 lei, în timp ce una destinată profesioniști lor, ce poate fi folosită chiar și la 30 de intervenții, ajunge să coste 18.000 lei.