Peste o sută de medicamente neautorizate de luni sau chiar ani de zile se regăsesc în lista de medicamente compensate. Reporterii de la
Jurnalul Naţional au făcut această descoperire după ce au comparat nomenclatorul medicamentelor publicat de Agenţia Naţională a Medicamentului cu lista medicamentelor compensate, publicată de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Jurnalul a descoperit că pentru cele mai multe medicamente neautorizate, dar aflate pe lista compensatelor, nu au fost plătite taxele de menţinere în vigoare a autorizaţiei. Sunt însă şi medicamente care au dispărut complet de pe piaţă, dar sunt compensate în continuare, după cum reiese din verificarea jurnaliştilor.
Ziariştii au găsit şi medicamente pe care bolnavii sunt nevoiţi să le plătească, pentru că cele care au aceeaşi substanţă activă şi sunt compensate, nu sunt de fapt autorizate.
La această situaţie s-a ajuns din cauza lipsei de control pe piaţa medicamentelor şi a intereselor anumitor companii farmaceutice, susţine Ionel Blănculescu, fost ministru interimar al Sănătăţii.
Cum este posibil ca medicamente neautorizate să apară pe lista compensatelor? Antena 3 a solicitat un răspuns la această întrebare Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Ministerului Sănătăţii şi Casei de Asigurări de Sănătate. Răspunsul a venit sec şi deloc lămuritor: listele compensatelor se fac în funcţie de catalogul de medicamente şi nu de nomenclatorul de medicamente publicat de ANM.