Antena 3 CNN Actualitate Cum deosebim oboseala de sindromul burnout. Neurochirurgul Vlad Ciurea: "Este foarte periculos. Constați că orice faci, nu merge bine"

Cum deosebim oboseala de sindromul burnout. Neurochirurgul Vlad Ciurea: "Este foarte periculos. Constați că orice faci, nu merge bine"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:23 17 Iul 2021 Modificat la 18:34 17 Iul 2021
o_1faqh0brk1jvg4711ot3h65sr6b.jpg
Sursa foto: Antena 3

Celebrul medic neurochirurg Vlad Ciurea, a explicat, pentru Antena 3, cum putem să facem diferența între oboseală și sindromul burnout, și cum putem să combatem efectele acestuia.

"Dintr-o dată, să zicem că am stat în casă, ne-am produs această eliberare, ieșim afară și constatăm că suntem obosiți. Și nu numai oboseală. Este oboseală fizică, suntem epuizați. Oboseală psihică, nu mă mai adun. Oboseală de concentrare, nu îmi vin datele, nu pot să performez cu aceeași capacitate intelectuală ca înainte. Oboseală de memorie. Nu se mai adună, 2 cu 2 nu mai fac 4 în capul meu.

Mă refer la lucruri importante, decizii importante, apar amețeli, apar tulburări de echilibru, îmi sare țandăra din orice. Devenim o persoană modificată, irascibilă.

Înainte eram o persoană perfect conștientă, frumoasă, deșteaptă, elegantă. Dintr-o dată m-am transformat în altceva. Apare această modificare pe care noi o numim burnout.", explică medicul.

Ce se întâmplă în sistemul nervos: Celulele nervoase suportă un număr mare de agresiuni

Agresiunile sunt multiplele solicitări pe care le avem în fiecare zi. Acasă, în familie, cu vecinul, cu scandalul, cu soțul, cu copiii care vor, mama soacră care tot timpul e nemulțumită, indiferent ce am face. Toate lucrurile se adună. Deci pleci încărcat dimineața, în loc să îți iei timpul necesar pentru toate, pleci încărcat de nervi.

Cu toate acestea cum să nu fii suprasolicitat? Este stresul de familie, stresul fizic, psihic, stresul de pe stradă, stresul fonic, stresul gunoaielor, stresul de poluare, stresul că nu putem să le facem pe toate.

Unde duc toate? Duc la această celulă nobilă pe care ne-a dat-o Dumnezeu și în care avem 100 de miliarde de celule nervoase care funcționează. Dar și ele se epuizează. Celula nervoasă nu funcționează ca entitate, funcționează exact în grup, prin legăturile dintre ele.

Cum știm că suferim de burnout

Nu ne revenim imediat. Constatăm că nu mai suntem aceiași, nu mai avem aceeași putere, orele de odihnă nu ne mai ajung, performanța noastră intelectuală, fizică, nu mai este la nivelul pe care îl așteptăm, pe care îl dorim.

Este foarte periculos, pentru că această oboseală, epuizare a celului nervoase, intruducându-se această transmitere nervoasă din ce în ce mai obosit, constați că orice faci, nu merge bine. Și atunci vrei să bei mai multă cafea, greșeală totală. Vrei să dormi mai mult, greșeală totală. 

Toate aceste lucruri pe care le avem la îndemână nu duc la o liniștire totală. Trebuie să rupem pisica în două. Trebuie să îl tăiem, întrerupem. Dacă avem weekend liber, opriți totul, și mergeți undeva unde va simțiți complet liniștiți. Orice lucru care vă face plăcere și vă relaxează.

Trebuie să avem, cu toții, un regim de viață cu trezire de dimineață cu apă curată, cu o muzică bună, fără scandaluri, fără discuții, fără suprasolicitare nervoasă.

Lucrurile care trebuie făcute și pe care le-am înșirat pe etape, pe parcursul zilei, trebuie desfășurate, nu aglomerate. Foarte ușor de spus, foarte greu de făcut. Trebuie să faci pas cu pas, încetișor, făcute toate. Încet, dar sigur. Și atunci trebuie desfășurate. Creierului trebuie să îi dai odihnă, să aibă repaosul lui.

Creierul nostru este funcțional între ora 10:00-12:00 și 16:00-18:00

Degeaba trag eu de el noaptea, pentru că nu funcționează. Și atunci trag cu stimulente. Îl biciuiesc cu tot felul de cafele și alte lucruri. Și lucrez noaptea. Dar asta îmi ia din energia mea, din centrii mei de energie. Noaptea partea centrală a creierului se liniștește, se calmează. 

×
x close