Antena 3 CNN Actualitate Cum au fost prinși cu minciuna polițiștii din Teleorman și Prahova, după ce au făcut dosare penale șoferilor, fără rezultatele IML

Cum au fost prinși cu minciuna polițiștii din Teleorman și Prahova, după ce au făcut dosare penale șoferilor, fără rezultatele IML

New Project - 2024-07-19T193851.409
Poliţiştii spun că au greşit comunicarea publică, şi este doar o „lucrare” | Sursă foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
de Carmina Pricopie    |    19 Iul 2024   •   19:41

Scandalul pe ordonanţele care modifică legislaţia rutieră nu s-a terminat. În Teleorman şi Prahova au fost întocmite dosare penale în lipsa rezultatului de la medicină legală pentru testarea antidrog. Poliţiştii spun însă că au greşit comunicarea publică, şi este doar o „lucrare”. Răspunsurile oficiale de la procurorii arată care este adevărul. Carmina Pricopie, jurnalist de investigații al Antena 3 CNN, a realizat un material exclusiv în care i-a prins pe polițiști cu minciuna.

„Avem două răspunsuri oficiale, venite de la două parchete diferite. De la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zimnicea şi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti. În ambele răspunsuri, procurorii scriu negru pe alb că au fost întocmite dosare penale. Cele două dosare au fost făcute după ce doi şoferi, unul din Zimnicea şi unul din Ploieşti au fost depistaţi cu drugtestul poliţiei sub influenţa substanţelor psihoactive. Pentru niciunul dintre cei doi nu a venit rezultatul de la medicină legală”, spune Carmina Pricopie, jurnalist de investigații al Antena 3 CNN.

Dar, să dăm timpul înapoi. 9 iulie 2024.

„Înainte de adoptarea ordonanței, procedura era mai greoaie. Am venit cu un mecanism mai simplu. Nu s-au mai întocmit dosare după adoptarea acestei ordonanțe de urgență”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI, pe data de 9 iulie 2024.

Şi ieşirile publice are reprezentanţilor Poliţiei Române pot continua. De 3 săptămâni, în scandalul ordonanţelor, toate autorităţile din cele două instituţii de forţă, care au făcut modificări la modificări, au prezentat publicului larg că vin în sprijinul cetăţeanului. Că unul dintre beneficiile noilor reglementări este faptul că şoferul nu mai este angrenat într-un dosar penal în lipsa unei hârtii de la medicul legist. Ieri însă, IPJ Teleorman a aruncat bomba.

„Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au întocmit dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor interzise, în cazul unui tânăr depistat în timp ce conducea un autoturism, deși ar fi consumat substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive”, a spus Nicoleta Iacov, purtător de cuvânt al IPJ Teleorman.

Potrivit comunicării venite ieri, la ora 11.30, de la IPJ Teleorman, un şofer în vârstă de 24 de ani a fost oprit în Zimnicea şi testat cu aparatul Poliţiei Române pentru depistarea drogurilor. Tânărul a ieşit pozitiv şi a fost dus pentru recoltarea de probe biologice la spital.

„În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zimnicea”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman.

A greșit purtătorul de cuvânt

După ce News Hour with CNN a prezentat ştirea livrată de către comunicatorii de la Teleorman, după ora 21, aseară, a venit o erată.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, revenim la comunicatul de presă din data de 18 iulie a.c., ora 12:30 și vă aducem la cunoștință că din eroare a fost comunicat că s-a întocmit dosar penal.

În concret, a fost înregistrată o lucrare la general, urmând ca după 72 de ore, în funcție de rezultatul de la INML, să fie întocmit dosar penal sau să i se restituie conducătorului permisul de conducere”, se arată în erata transmisă de IPJ Teleorman.

Cu alte cuvinte, a greşit purtătorul de cuvânt. Aceeaşi erată a venit astăzi şi de la IPJ Prahova, după ce, tot ieri, a dat un comunicat asemănător.

Reacția ministrului Afacerilor Interne

Întrebat în această dimineaţă la jurământul depus de noua promoţie de poliţişti la Academia de Poliţie, ministrul Afacerilor Interne a avut următoarea reacţie.

„Legea este foarte clară. Dosarul penal se întocmește doar dacă INML stabilește prezenta substanței interzise în corp. Ce ați menționat dumneavoastră e o gafă de comunicare la nivel local și este individual, dar legea este clară”, a spus Cătălin Predoiu.

„NU se întocmește dosar penal decât în măsura în care analiza toxicologică de la IML identifică substanța în corpul celui testat”, preciza Predoiu în data de 29 iulie 2024.

Nicio lege şi nicio modificare nu spune că dosarul penal se deschide doar după ce vin rezultatele de la INML. Există însă nişte proceduri interne, protocoale, documente cu caracter administrativ care stabilesc o marjă de 5 zile în care o faptă sesizată, cum ar fi şi cea de conducere sub influenţa drogurilor, se înregistrează ca dosar penal.

În interiorul acestui termen, poliţiştii au răgazul de 72 de ore, până când vine rezultatul de la medici, ca să transforme un simplu proces verbal într-un dosar penal înregistrat cu număr unic la parchet.

×
Subiecte în articol: Teleorman Drugtest IML
Cele mai noi știri
Parteneri
x close