Sărac şi cinstit - aşa arată profilul salariatului care ţine în spate România. Lucrează la privat şi câştigă mai puţin de 300 de euro pe lună, dar dă cei mai mulţi bani pe utilităţi şi mâncare. Taxele plătite de el întreţine bugetul de pensii şi de sănătate.
Portretul-robot al angajatului român arată cam aşa: are vârsta medie între 35 şi 40 de ani, trăieşte la oraş, este căsătorit, are studii medii şi lucrează la privat, iar câştigul pe familie este undeva la 1.500-1.700 de lei. Din aceşti bani, peste 80% se duc pe facturi, taxe, impozite, rate la bancă şi mâncare.
Din taxele plătite de el se susţine însă bugetul contribuţiilor sociale. România are o populaţie de 19,5 milioane de locuitori şi numai 5,7 milioane de salariaţi care susţin 5,3 milioane de pensionari. Spre comparaţie, în 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi doar 3,5 milioane de pensionari.
În acest ritm, în mai puţin de 10 ani, România nu va mai avea bani de pensii din contribuţii şi va trebui să se împrumute masiv pentru a face faţă deficitului, în condiţiile în care şi colectarea taxelor şi impozitelor lasă de dorit în ţara noastră.
În prezent, rata de colectare a veniturilor la bugetul consolidat este de 30-31% din PIB, în timp ce în alte state este de 45% din PIB.