Antena 3 CNN Actualitate Cum arată buncărele antiatomice din România în interior

Cum arată buncărele antiatomice din România în interior

Radu Tiliță
1 minut de citit Publicat la 14:18 05 Oct 2022 Modificat la 14:18 05 Oct 2022
be funky (8)
Sursa foto: Antena 3 CNN

Antena 3 CNN a arătat cum arată un astfel de adăpost în interior. În primul rând, când ajungem în acest spațiu de protecție, ne lovim de două uși metalice extrem de greu de deschis, dar care asigură o închidere etanșă în cazul unui atac iminent. 

În adăpostul prezentat de Antena CNN, ar avea loc aproximativ 40 de persoane. Acesta este dotat cu un mic spațiu cu chiuvetă și o toaletă la fel de mică. 

De asemenea, este dotat și cu sistem de ventilație, care, din păcate, face un zgomot infernal. Mai mult decât atât, există și o ieșire de urgență, pregătită pentru orice situație. 

Buncăre pentru adăpostire sunt însă peste o mie doar în capitală. 

Adăposturi de protecție civilă București 

• Sectorul 1 – 165 de adăposturi; 

• Sectorul 2 – 343 de adăposturi; 

• Sectorul 3 – 143 de adăposturi; 

• Sectorul 4 – 168 de adăposturi; 

• Sectorul 5 – 58 de adăposturi; 

• Sectorul 6 – 294 de adăposturi. 

Dacă Bucureștiul, în 2019, avea o populație de 2 milioane de oameni, aceste spații ar reuși să salveze, cel puțin pentru o perioadă de două săptămâni, până în 320.000 de oameni. Ceea ce înseamnă că ceilalți ar trebui să se gândească la o ală cale de scăpare. 

Din fericire, sunt câteva localități în apropierea Bucureștiului care au astfel de adăposturi, precum Buftea, Moara Vlăsiei, Domnești, însă și acolo sunt probleme atunci când vine vorba de capacitate. 

La nivel național există aproximativ 4.500 de astfel de adăposturi, aflate la subsolurile blocurilor, spitalelor, primăriilor sau a hotelurilor. 

Mai mult decât atât, în ultimii ani a apărut o ordonanță potrivit căreia școlile sau clădirile administrațiilor publice nou construite ar trebui să aibă în proiect și un astfel de adăpost. 

Ce trebuie să conțină un rucsac de urgență

În caz de conflict, este important să avem şi un rucsac de urgenţă cu produse vitale pentru supravieţuire: apă, conserve, batoane proteice, produse de îngrijire, lanternă, baterii, un radio portabil, trusă medicală şi medicamente pentru cel putin 15 zile, pentru cei care sunt sub tratament.

Mulţi români nu ştiu cum să reacţioneze în caz de conflict armat.

Lista completă cu adresele adăposturilor de protecție civilă din toată ţara şi coordonatele GPS la care se găsesc, latitudine şi longitudine, se află pe pe site-ul IGSU.

×
Etichete: buncar
x close