Antena 3 CNN Actualitate Cum a pus guvernul Boc 500.000 de români să stea la coadă în fiecare lună

Cum a pus guvernul Boc 500.000 de români să stea la coadă în fiecare lună

1 minute de citit Publicat la 12:38 24 Aug 2010 Modificat la 12:38 24 Aug 2010
Cum a pus guvernul Boc 500.000 de români să stea la coadă în fiecare lună

Goana după bani sau punerea la colţ a unei anumite categorii profesionale a făcut ca executivul condus de Emil Boc să trimită 500.000 de oameni să stea la coadă. E vorba de cei care au contracte de drepturi de autor şi care lunar sunt obligaţi să depună declaraţiile de impozitare şi să plătească impozitele către stat. Miercuri ar fi ultima zi, în caz contrar statul taie chitanţa pentru amendă. În ceea ce priveşte asigurările de sănătate, plata se va face la începutul lui 2011.

Declaraţiile pentru plata contribuţiilor sociale trebuie depuse de beneficiari, nu de angajatori. Asta înseamnă că în fiecare lună, toţi cei 500.000 de angajaţi plătiţi pe drepturi de autor trebuie să facă drumuri la casele de pensii şi la agenţiile judeţene de şomaj, pentru a achita contribuţiile şi a completa declaraţiile. Nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora.

Cât despre actele destinate caselor judeţene de sănătate, termenul până la care trebuie plătite contribuţiile este de 25 ianuarie 2011. Din cele 16,5 procente, 10,5% reprezintă contribuţia la sistemul public de pensii, 5,5% la cel de sănătate şi 0,5% la cel de şomaj. În cazul angajaţilor care sunt plătiţi, simultan, şi pe carte de muncă şi pe contracte de drepturi de autor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că nu este nevoie de nicio declaraţie, pentru că angajatul, având carte de muncă, este deja asigurat. Cei care sunt plătiţi numai pe drepturi de autor au alte obligaţii.

"În cazul celor care obţin exclusiv venituri din contracte de drepturi de autor, există, conform legii, obligaţia de a depune o singură declaraţie, la început, după care plata se face trimestrial, în funcţie de veniturile obţinute.", au declarat oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Angajaţii care nu obţin venituri sunt obligaţi oricum să depună o notificare oficială, la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, şi la agenţiile judeţene de ocuparea forţei de muncă, privind faptul că nu au avut venituri în luna precedentă. Amenda pentru nedepunerea declaraţiilor este de 2.500 până la 5.000 de lei, în timp ce amenda pentru completarea eronată a declaraţiilor este de 300 până la 600 de lei.

Antena 3

 

×
TOP articole
x close