Antena 3 CNN Actualitate Cum a pierdut vaccinul anti-AH1N1 lupta cu zvonurile: De la reacţii adverse la primul deces

Cum a pierdut vaccinul anti-AH1N1 lupta cu zvonurile: De la reacţii adverse la primul deces

4 minute de citit Publicat la 10:11 02 Feb 2010 Modificat la 10:11 02 Feb 2010
Cum a pierdut vaccinul anti-AH1N1 lupta cu zvonurile: De la reacţii adverse la primul deces
De anul trecut, România se află într-o stare de alertă generală, de la declanşarea stării de pandemie de gripă porcină. Măşti pe stradă, carantină în spitale, cazuri de gripă porcină în creştere zilnic la nivel naţional, campanie de vaccinare, păreri pro şi contra vaccinului produs de Institutul Cantacuzino, dar şi apariţia unor efecte adverse la controversatul vaccin.

De la isterie la panică e un singur pas şi, în ultima vreme, de când campania de vaccinare pare să fi prins contur, în România au început să apară numeroase informaţii privind numeroase reacţii adverse survenite la persoane care s-au vaccinat, precum şi detalii despre un presupus deces. Deşi toate aceste cazuri au fost infirmate oficial de Ministerul Sănătăţii, informaţiile despre ceea ce au păţit unii români care s-au vaccinat anti-AH1N1 au ajuns în paginile ediţiilor electronice ale unor ziare locale şi centrale. Zvonurile au bătut informaţiile oficiale, neîncrederea în vaccin fiind evidentă din numărul mic de persoane care au ales să se imunizeze.

În acelaşi timp, Consiliul Europei acuza Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că a declarat pandemia de gripă porcină la presiunea companiilor farmaceutice, iar mai multe ţări din Europa au renunţat deja la vaccinuri.

119 decese în România

"În ultimele 24 de ore NU a fost confirmat niciun caz nou de gripă cu virus A/H1N1 şi niciun deces. Numărul total de cazuri confirmate până în prezent este de 6.953, din care 119 cu deces", aşa indică luni, 1 februarie 2010, comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii (MS). După ce timp de aproape zece luni, numărul cazurilor de gripă porcină au crescut considerabil, după ce MS a demarat o campanie naţională de vaccinare, dar cu rezultate nesatisfăcătoare, iar unii specialişti din domeniu prognozau că iarna aceasta va fi perioada de vârf a infectării cu virusul nou, mai multe ţări din Europa îşi reziliază contractele cu companiile farmaceutice, pe motiv că pandemia declarată de OMS ar fi fost accentuată la presiunea unor firme care comercializează tratamente anti gripă porcină.

În acelaşi timp, reacţiile adverse ale vaccinului "CantGrip", realizat de Insitutul Cantcuzino din Capitală, au deschis şi ele un subiect controversat în presă şi în domeniul sănătăţii.

Comă şi paralizie după vaccin. Declaraţii contradictorii între autorităţi

Primul caz de reacţie adversă gravă a fost semnalat în judeţul Prahova, prin intermediul site-ului Stiriprahova.ro. O femeie de 68 de ani care suferea de diabet ar fi intrat în comă la Spitalul Judeţean Ploieşti, la scurt timp după vaccinarea contra noii gripe. Conform publicaţiei prahovene, femeia s-ar fi vaccinat pe 12 ianuarie anul acesta şi Ministerul Sănătăţii ar fi declarat pentru ziarul din Prahova că femeia suferă de mai mult timp de diabet.

Contactate de Antena3.ro, autorităţile din zonă fie au negat faptul că cineva ar fi fost în comă în urma imunizării, fie au infirmat vaccinarea femeii.

"Eu am fost de gardă de ieri în acea perioadă, însă nu ştiu nimic de nicio persoană care ar fi intrat în comă. Astfel de cazuri grave ar fi trecut prin mine întâi, însă nu ştiu nimic despre aşa ceva", declara la momentul respectiv pentru Antena3.ro Andrei Ilinca, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

În acelaşi timp, medicul de la dispensarul din localitatea Pleaşa de unde se află femeia care ar fi intrat în comă, declara pentru Antena3.ro că femeia respectivă nu a fost vaccinată împotriva gripei porcine.

Totul a fost până la urmă infirmat de Ministerul Sănătăţii, dar după câteva zile în care oficialităţile nu au comunicat prompt rezultatele investigaţiei interne, iar zvonurile au circulat nestingherite.

Tratarea cu "paracetamol"

Un alt caz care indica reacţii adverse grave la vaccinul contra virusului nou a fost întâlnit la Arad. Aici, o femeie de 30 de ani care s-a imunizat pe data de 11 ianuarie 2010 a paralizat. Încă de a doua zi de la vaccinare, femeia a început să se simtă rău, i-au apărut dureri musculare, migrene, diaree, iar la patru zile după aceea au apărut paresteziile, adică amorţeli, furnicături şi dureri foarte mari musculare. Pacienta a mers la spital, unde a fost consultată, dar medicii au trimis-o acasă şi i-au recomandat "să bea paracetamol", după cum susţine tânăra.

DECLARAŢIA FEMEII DIN ARAD


Starea femeii s-a agravat, însă, de la revenirea ei la spital, de această dată la secţia de Neurologie, medicii o ţin sub observaţie medicală şi urmează un tratament de specialitate. Şi în acest caz Ministerul Sănătăţii a negat legătura cu vaccinul.

Zvonuri privind primul deces din cauza vaccinului

Gripa porcină a cauzat în România peste o sută de decese până acum. Aşa că, era cazul să apară şi zvonurile privind eventualele decese cauzate de vaccin.


Conform site-ului Napocanews.ro, un medic rezident de 34 de ani, din comuna clujeană Aluniş a fost găsit pe 13 ianuarie mort în curtea casei sale, după ce înainte cu o zi şi-a administrat singur vaccinul împotriva gripei porcine.

Ministerul Sănătăţii a negat vreo legătură între vaccin şi deces, cazul nefiind unul mediatizat excesiv la vremea sa.

În ciuda acestor cazuri, trebuie ştiut că există totuşi posibilitatea apariţiei unor efecte adverse în privinţa acestui vaccin. Iată câteva recomandări în acest sens:

Efectele adverse ale vaccinului împotriva gripei porcine

- Dureri locală
- Migrene
- Stări subfebrile
- Stări de oboseală
- Dureri musculare sau articulare
- Frisoane
- Ameţeli
- Umflături la nivelul ochiului
- Urticarii

Alergii severe, care pot conduce la şoc anafilactic, adică umflarea gâtului şi a limbii, scăderea bruscă a tensiunii sangvine, accelerarea pulsului, vărsături şi, dacă nu se intervine medical rapid, pot cauza decesul pacientului.

Dacă aceste reacţii persistă mai mult de două zile, pacientul trebuie să se adreseze medicului.


Antena3.ro



×
x close