Evenimentul a reunit unii dintre cei mai de seamă poeţi romani şi greci în Aula Academiei Române.
"Autoarea proiectului este doamna Ambasador. Această idee de a veni şi propune Academiei o întâlnire între poeţi, este absolut originală. Eu asist pentru prima dată la o astfel de manifestare dedicată poeziei în această aulă", a spus Ana Blandiana, membru al Academiei Române.
În deschiderea evenimentului au rostit alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ES Sofia Grammata, ambasadoarea Republicii Elene în România, și deputatul Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.
"Eu sunt foarte emoţionat şi onorat că pot apărea, în sfârşit, în limba greacă, într-o companie selectă cu Ana Bladiana, pe care o admir de zeci şi zeci de ani. Suntem prieteni vechi", a spus Ioan-Aurel Pop, membru al Academiei Române.
ES Sofia Grammata, ambasadoarea Republicii Elene în România, a vorbit despre misiunea ei.
"Ziua Internaţională a Limbii Elene a fost inaugurată în 2018 şi este pentru a patra oară când este celebrată în cooperare cu Academia Română. Totodată, este şi a doua oară când am venit aici pentru a o sărbători, în această clădire istorică", a declarat ambasadoarea Republicii Elene în România.
Volumul "Τetralog poetic greco-român", apărut la Editura Omonia din București, cuprinde selecții din opera a doi poeți români, Ana Blandiana și Ion Pop, membri ai Academiei Române, și a doi poeți greci, Spyros Kokkinakis și Antonis Fostieris, dorind să promoveze lirica contemporană din cele două țări și să contribuie la dezvoltarea relațiilor de colaborare culturală.
Cartea, prefațată de acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, a fost prezentată de prof. univ. habil. Tudor Dinu, de la Secția de Studii Neoelene a Facultății de Limbi Străine, Universitatea din București, și de cele două traducătoare, Elena Lazăr și Edith-Adriana Uncu.
Manifestarea a fost onorată de prezența celor patru poeți, care au citit din opera lor, alături de traducători.
Sărbătorită la data de 9 februarie, Ziua Mondială a Limbii Elene marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos, autorul poemului "Odă libertății", devenit imnul național al Republicii Elene. În România, această sărbătoare are loc începând cu anul 2019, fiind instituită prin Legea nr. 204/2018, și are ca scop păstrarea tradiţiilor, culturii şi limbii elene.