Antena 3 CNN Actualitate Cultură Volume de studii de Zoe Petre, lansate la BookFest în prezenţa lui Emil Constantinescu

Volume de studii de Zoe Petre, lansate la BookFest în prezenţa lui Emil Constantinescu

La Bookfest au fost lansate 2 volume de studii ale lui Zoe Petre. Cele 2 cărţi pun la dispoziția cititorilor articolele profesoarei Zoe Petre scrise de-a lungul a 50 de ani de cercetare științifică a istoriei antice a Europei de Est, demonstrând atât formația ei culturală cât și interdisciplinară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iun 2024   •   09:49

Lecţiile pe care Zoe Petre le-a înţeles s-au transformat într-o gândire practică care a dat rezultate, a precizat Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României.

"În scurta prefaţă la această carte, pe care am intitulat-o Istoria trăită, Istoria înţeleasă şi Istoria asumată, m-am referit la acele persoane rare care, înţelegând istoria o trăiesc altfel, şi-o asumă şi pot să devină personalităţi şi dacă ajung în persoane de decizie sau în situaţia de a fundamenta decizii devin chiar persoane care influenţează istoria. Profesoara Zoe Petre a parcurs tot acest drum rar şi dificil", a declarat Emil Constantinescu, fost preşedinte al României.

Personalitatea profesoarei Zoe Petre au fost evocate şi de scriitorul Răsvan Popescu, care a subliniat care au fost cele mai importante contribuţii ale acesteia în contextul epocii.

"După victoria preşedintelui Constantinescu din 1996, în Guvern au intrat o serie de oameni care erau vârfuri în profesia lor. În paralel, acelaşi lucru l-a făcut doamna consilier Petre la Cotroceni. A deschis larg porţile palatului pentru oameni din sfera academică. Al doilea moment important şi despre care nu prea se vorbeşte şi cred că nici nu prea se ştie este contribuţia doamnei Petre la ceea ce putem numi politica de reconciliere naţională", a susţinut Răsvan Popescu, scriitor.

Prezenţi la evenimentul de lansare al volumelor de studii au fost şi prof. univ. dr. Vlad Nistor și conf. univ. dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț.

Incluse în colecția "Savanți romani în cercetarea Levantului", cele două volume se alătură celor dedicate operei lui Emil Condurachi, Mihai Berza și Ion Barnea, deja publicate, și celui în lucru, dedicat operei lui Dionisie Pippidi.

×
Subiecte în articol: BookFest Zoe Petre emil constantinescu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close