Antena 3 CNN Actualitate Cultură Voi cu Voicu. Holocaustul, cel mai mare dezastru din istoria civilizației moderne

Voi cu Voicu. Holocaustul, cel mai mare dezastru din istoria civilizației moderne

1 minut de citit Publicat la 21:32 18 Mai 2019 Modificat la 21:32 18 Mai 2019
o_1db61rl6j1ho8bt2hpvurd18sd8.jpg

Șase milioane de evrei, de toate vârstele, și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în regimul condus de Adolf Hitler.

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid din toate timpurile. Edith Eger, supraviețuitoare a Holocaustului, a povestit experiența cumplită prin care a trecut în acea perioadă. 

„Dacă vreți să supraviețuiți aici, trebuie să învățați să mâncați tot. Atunci nu am înțeles de ce. Apoi, în barcă, am început să dormim, dar am văzut ceva mare și negru mergând pe podea”.

Reporterul Antena 3, Narcis Popescu a realizat un material în premieră de la Auschwitz. Acesta a surprins marșul celor vii care comemorează anual Holocaustul, cea mai mare tragedie din istoria civilizației moderne.

Drumul de la Auschwitz la Birkenau, locul unde naziștii își extriminau victimele se întindea pe o distanță de trei kilometri. Anul acesta, peste 20.000 de oameni au participat la marș, inclusiv elevi români.

„Profesorul Hitler este prototipul perfect, absolut al dictatorului. Ura împotriva evreilor a lui Hitler are limite, ajută un evreu medic de profesie care o ajutase pe mama sa când întâmpina probleme de sănătate”, a subliniat profesorul inspector, Mihai Manea.

Jurnalistul Narcis Popescu a amintit de mitul salvatorului care i-a servit lui Hitler din plin, mai ales sprin intermediul radioului. Muzica și filmul au fost deasemenea instrumente improtnate pentru a hrăni propaganda lui Hitler.

„Orchestra a fost, ca instrument, utilizat cu cinism în rândul deportaților și șefilor ce-I păzeau pe aceștia în lagăr. Muzica de orchestra condusă chiar de niște femei la un moment dat, îi distra pe căpeteniile germane care conduceau lagărul”, a precizat profesul Mihai Manea.

Narcis Popescu a subliniat că există o sumedienie de povești în fiecare obiect pe care fiecare om îl lua cu el în drumul lagărului. 

”Fiecare pereche de pantofi simbolizează o poveste frântă. Se crea idea că ei plecau la munca. Imaginea era că pleacă la muncă în Răsărit”, afirmă Narcis Popescu.

„Deportările se produceau dintr-un ghetou, pe etape.  Capacitatea de distrugere nu era atât de rapidă. Industria morții, cum au numit-o istoricii, nu se putea ca toți să intre în camera de gazare. Erau aduși în grup pe rând”, au precizat invitații. 

Procesul de la Nurenberg se desfășoară pe momentul de început al Războiului Rece. În spatele său, se afla Stalin. În mare, s-au respectat principiile dreptului național. Acolo s-a vorbit despre genocid pentru prima data. Unii sunt eliberați, alții sunt ajutați să fugă. 

×
x close