Antena 3 CNN Actualitate Cultură Vila Reginei Maria din Mamaia va intra în reabilitare. Lista cu monumentele istorice care vor fi renovate, aprobată de Ministerul Culturii

Vila Reginei Maria din Mamaia va intra în reabilitare. Lista cu monumentele istorice care vor fi renovate, aprobată de Ministerul Culturii

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 21:52 07 Mar 2024 Modificat la 21:52 07 Mar 2024
vila regina maria mamaia
Vila Reginei Maria din Mamaia va intra în reabilitare. Lista cu monumentele istorice care vor fi renovate, aprobată de Ministerul Culturii

Ministrul Culturii anunță că proiectul cu cele 13 investiții este aprobat împreună cu Ministerul de Finanțe și se vor realiza din ”fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale”.

Între monumentele menționate se numără și reabilitarea Vilei Reginei Maria din Mamaia și ”amenajarea terenului” de 1,5 hectare aferent acestuia, care este proprietate privată.

În timp ce Vila Regală din Mamaia a revenit definitiv în patrimoniului statului, în urma unui demers al Ministerului Culturii pe vremea când era condus de George Ivașcu, niciun ministru ulterior nu a pornit un demers similar pentru recuperarea curții, astfel că terenul este astăzi privat și aparține proprietarilor care au deținut și Vila.

Pentru a putea fi amenajată din bani publici, așa cum susține ministrul Culturii că ar urma să se întâmple, curtea Vilei Reginei Maria din Mamaia trebuie să revină mai întâi în patrimoniul statului, fapt care se poate întâmpla în urma unui proces similar în care proprietarii sunt chemați în judecată de Ministerul Culturii sau prin răscumpărarea terenului de la proprietari, conform surselor juridice consultate de Info Sud-Est. În momentul de față niciuna dintre variante nu este demarată, conform surselor citate, și nici nu a fost anunțată de minister.

Monumentele de pe lista de investiții aprobată de Ministrul Culturii:

  • construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București.
  • restaurarea și modernizarea în integralitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri.
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu.
  • restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București.
  • restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român.
  • restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanța, și amenajarea terenului aferent.
  • restaurare și punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, jud. Bacău – Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”.
  • consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Țăranului Român.
  • restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București.
  • restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
  • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național, din București.

×
x close