Antena 3 CNN Actualitate Cultură Valentine's Day, varianta tradiţională. Românii sărbătoresc Dragobetele

Valentine's Day, varianta tradiţională. Românii sărbătoresc Dragobetele

1 minut de citit Publicat la 12:48 24 Feb 2010 Modificat la 12:48 24 Feb 2010
Valentine's Day, varianta tradiţională. Românii sărbătoresc Dragobetele
Pentru românii care nu agreează ideea de a importa sărbători din Occident, miercuri se sărbătoreşte Dragobetele, ziua îndrăgostiţilor în variantă tradiţională. În această zi, potrivit tradiţiei, fetele şi băieţii se îmbracă în haine de sărbătoare şi merg în pădure sau pe câmp, pentru a căuta primele flori de primăvară.

Dragobetele, străvechea zi a îndrăgostiţilor îşi are rădăcinile în tradiţiile dace. Este ziua lui Dragobete, numit şi Năvalnicul sau Logodnicul Păsărilor, tânăr chipeş şi puternic, care aduce iubirea în casă şi în suflet.

Legenda spune că Dragobete este un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, sau Cupidon, la romani, ce oficia în cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor.

În vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte la viaţă, iar ursul iese din bârlog.

Potrivit tradiţiei, în această zi, fetele şi băieţii sărbătoresc, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Îmbracăţi în straie de sărbătoare, tinerii se întâlnesc în faţa bisericii şi pleacă să caute flori de primăvară.
Potrivit unui alt obicei, în dimineaţa zilei de Dragobete, fetele strâng zăpadă, o topesc şi se spală cu apa astfel obţinută, pentru a fi plăcute de tineri.

Totodată, se spune că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În această zi nu se sacrifică animale, pentru că astfel s-ar strica rostul împerecherilor.

Dragobetele era sărbătorit în unele locuri şi la 1 martie, deoarece se consideră că ar fi fiul Dochiei şi primul deschizător de primăvară.



Antena 3

×
x close